Vette jaren

Na vele magere jaren, waarin er vooral tot vervelens toe overlegd werd, zijn de schoppen in Leiden massaal de grond in gegaan. Minstens zeven vette jaren zijn begonnen, en overal in en rond de stad verrijzen nieuwe gebouwen – voor zover je daar ook in het geval van een ondergrondse parkeergarage van kunt spreken. De Lammermarkt-garage, waar net de betonvloer was gestort, was een van de projecten waar het publiek vorige week tijdens de Dag van de Bouw massaal een kijkje kwam nemen. Deze jaarlijkse ‘monumentendag voor nieuwbouw’ trok veel bekijks, ook in Leiden. Zeven vette jaren dus, en ook de project manager van de prestigieuze garage aan Lammermarkt bleek er een wat Bijbels aandoende planning op na te houden: zijn mensen hebben nog 40 dagen om de zeven verdiepingen te bouwen, en nog eens 40 dagen om het dak erop te zetten. Ik zeg: Amen.

Zelf bezocht ik tijdens de Dag van de Bouw ook ‘Het Plein’ in de Kooi, en daar gaf uitvoerder Marco ons een uitgebreid kijkje in de keuken van dit omvangrijke project. Hij wees op details die je anders gemakkelijk over het hoofd zou kunnen zien en vertelde over de hindernissen die hij tot dusver zoal tegenkwam. Het faillissement van de architect voordat alle tekeningen voltooid waren bijvoorbeeld. Dat dit project genoemd is naar wat er uiteindelijk onbebouwd overblijft is een tikje cynisch en doet wat mij betreft geen recht aan het goede en vele werk dat er wordt verricht.

Ik ben benieuwd op welke bouwplaatsen we volgend jaar een kijkje kunnen nemen. De Lorentz bij het station, verwacht ik. En De Lakenhal misschien, al is de wens daarbij een beetje de vader van de gedachte. Want er wachten ons naar ik vrees nog wel wat gebeden zonder eind en Bijbelse beproevingen voor dáár de schop de grond in kan. Laten we bidden dat het meevalt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s