T-Rex-treintje

Pretpark Amsterdam is nu echt klaar met de terreur van het massatoerisme en deporteert bezoekers die in de hoofdstad argeloos op een hop-on-hop-off-bus stappen rechtstreeks naar de provincie. Sinds vorige week stoppen deze Mokumse move-on-fuck-off-bussen ook in Leiden. Of beter: bij Leiden – bij de musea Corpus en Naturalis om precies te zijn. Goed voor onze stad, zeker als deze tweedehands toeristen ook de winkels en horeca in de binnenstad bezoeken.

Helaas liggen beide musea nogal afgelegen. Dat de Stichting Stadsparkeerplan tussen Naturalis (binnenkort ‘home of Trix de T-Rex’) en het centrum elektrische 24-persoons pendelbusjes wil laten rijden, lijkt mij dus een heel goed idee. Maar daar blijkt niet iedereen zo over te denken. Met name CDA en ChristenUnie reageerden buitengemeen fel op het plan. Waarom? Joost mag het weten… Alsof Leiden zich hiermee – de godvrezende politici noemen het ‘verpretparkisering’ – linea recta in het rijtje Sodom en Gomorra schaart. Mij is ook niets bekend van een al dan niet apocrief elfde gebod, dat de inzet van ‘toeristentreintjes’ afkeurt. Iets met Naturalis, Darwin en het scheppingssprookje dan misschien? De EO censureert nog altijd natuurfilms, dus wie zal het zeggen…

Met name de rol van CDA-raadslid en ex-centrummanager Joost Bleijie is opmerkelijk. In zijn vorige job lobbyde hij nog voor busjes tussen Corpus en de stad, nu moet Joost er plots niets meer van weten. Het doet denken aan de 180-graden-draai die D66-wethouder en eveneens ex-centrummanager Robert Strijk ooit maakte in het hoofdpijndossier RijnGouweLijn. Als die lightrail er destijds trouwens was gekomen, hadden we dat duivelse toeristentreintje nu helemaal niet nodig gehad. Maar in de categorie ‘gemiste kansen’ is dát natuurlijk weer een heel ander verhaal.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s