Leologismen

Vorige week had ik het over de ‘verpretparkisering’ van onze stad. Nog even los van de inhoudelijke discussie (dat loopt allemaal wel los, is mijn stellige overtuiging) is dat een vrolijk, nieuw woord dat tot de verbeelding spreekt, dat in één keer duidelijk is en dat nog maar eens aantoont hoe leuk het is om onze taal zo nu en dan zelf te verrijken met nieuwe woorden, samenstellingen of verbuigingen.

In de Stadskrant van vorige week kwam ik nog zo’n woord tegen: ‘spooronderdoorgang’. Het stond boven een stukje over de werkzaamheden aan de Kanaalweg, waar de weg deels verdiept wordt, zodat de auto’s onder het – nog altijd enkele – spoor door kunnen rijden. Een soort omgekeerde spoortunnel dus, waarin juist de trein de grond in duikt. Was er hier wel een nieuw woord nodig, en volstond spoor- of treinviaduct niet? Of wekken die twee woorden weer te veel de suggestie dat het spoor hoger komt te liggen en de weg gelijkvloers blijft? ‘Onderspoorgang’ had ook gekund, bedacht ik op een creatief moment.

Het kan nog creatiever. Rond de herinrichting van het gebied rond de Morspoort is een discussie ontstaan die doet denken aan de ophef rond de verbouwing van het Amsterdamse Rijksmuseum. Zoals fietsers daar even dreigden voortaan om het museum heen te moeten sturen, in plaats van door de vertrouwde tunnel (of is het een onderdoorgang?), is het hier sinds kort echt niet meer mogelijk onder de Morspoort door te fietsen. ‘Morspoort niet meer onderdoorfietsbaar’ kopte Sleutelstad.nl. Hoewel ik die hele onderdoorfietsbaarheidsdiscussie nogal overdreven vind, nomineer ik dit neologisme wel alvast voor Leids woord van het jaar 2016. Nu nog een nieuw woord voor nieuwe Leidse woorden. Met ‘Leologismen’ geef ik alvast een voorzet. Wie kopt hem in? Uw reacties zijn als altijd welkom!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s