Hudson aan de Rijn

‘Een donkere plek.’ Zo noemde wethouder Robert Strijk het leegstaande pand van V&D in onze binnenstad onlangs in het NOS Journaal. Deze zomer is er weliswaar een tijdelijk en alleraardigst pop-up-warenhuis gevestigd, maar ook op de lange termijn zijn we van deze donkere plek bevrijd. Door Canadezen. Over iets meer dan een jaar, in de nazomer van 2017, strijkt de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay neer aan de Rijn. Mode en accessoires in een segment dat ergens tussen V&D en de Bijenkorf in ligt. Wie op internet even naar thebay.com surft, weet genoeg.

Of Leiden nu echt zit te wachten op Hudson’s Bay moet nog maar blijken, maar de definitieve bevestiging dat het onlangs zo schitterend gerenoveerde pand tussen de Breestraat en de Aalmarkt zijn warenhuisfunctie behoudt, is hoe dan ook goed nieuws. Want wat was het schrikken, toen Vroom & Dreesmann na een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar op de fles ging. Ik dook uit pure nieuwsgierigheid even in de historie van Hudson’s Bay, en die bleek nog veel indrukwekkender.

De geschiedenis van deze naar een immense Canadese binnenzee genoemde handelsorganisatie gaat namelijk terug naar 2 mei 1670. Om een beeld te schetsen: onze singels waren toen nog maar net gegraven, de poorten verplaatst en de Leidse binnenstad had juist zijn huidige en dus definitieve contouren gekregen. Hudson’s Bay Company was een VOC-achtige organisatie die zich aanvankelijk toelegde op de pelshandel met indianen. Er is in 1941 zelfs een speelfilm over gemaakt, die in ons land pas in 1949 in première ging. Het is geen hoogvlieger, als we de reviews op Internet Movie Database mogen geloven. Laten we hopen dat dat voor het nieuw in onze stad te openen warenhuis anders is, zodat dit hele verhaal volgend jaar toch nog een happy end krijgt.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s