Dendrocnide moroides

‘Na een inbraak in de Leidse Hortus Botanicus is er op het eerste gezicht niets ontvreemd, maar in het diepste geheim slaat kaschef Pascal van der Vlugt groot alarm: de dendrocnide moroides mist een takje en kwaadwillenden met groene vingers kunnen met dit onschuldig ogende plantje voor heel veel ellende zorgen. De nachtmerrie van de kaschef wordt werkelijkheid: als een jaar na de inbraak een kleuter die in het Singelpark aan het spelen was met ondraaglijke pijn op de spoedeisende hulp belandt, worden alle Leidse parken hermetisch afgesloten. De zaak bereikt een climax als een bekende milieuactivist dood wordt aangetroffen in een kraakpand.’

Tot zover de gefingeerde flaptekst van een al even denkbeeldige thriller. In werkelijkheid heet de kaschef van de Leidse Hortus Rogier van Vugt. Vorige maand was hij landelijk in het nieuws omdat hij namens de universitaire botanische tuin op eBay een Gympie Gympie-plantje op de kop had weten te tikken. Een lollige naam, maar gompie… als je door deze tropische brandnetel geprikt wordt, valt er nog weinig te lachen. De helse pijn zou zo intens zijn, dat sommige slachtoffers zichzelf van het leven beroofden.

Hoe waarschijnlijk de plot van mijn verzonnen thrillertje is, weet ik niet – ik ben ook niet van plan het daadwerkelijk te schrijven, dus verzint u gerust uw eigen verhaal. Maar toen ik de berichten las over de dendrocnide moroides (dat klinkt al een stuk onheilspellender dan Gympie Gympie), moest ik terugdenken aan Leids nieuws uit oktober 2013. Onder meer de Telegraaf berichtte toen dat onze Hortus werd ‘leeggeplunderd’ door bezoekers. ‘Een klein deel van de bezoekers stopt alles wat mooi en bijzonder is in de tas,’ aldus de krant van wakker Nederland. Gewoon afblijven, zou ik zeggen. Zeker van de Gympie Gympie!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s