Mottekasteel

‘Wat zal het druk worden in Leiden!’ las ik half juli op Twitter. De Tilburgse vertaalster @puntmutsaers had in de bus die in haar stad tussen het station en de woonwijk Het Laar pendelt een manshoge reclame voor ónze stad gezien. ‘Only 15 minutes from Keukenhof!’ was de Engelstalige boodschap aan de Tilburgse buspassagiers. Er zijn inderdaad wel betere usp’s te bedenken om Leiden te promoten dan de misschien wat al te optimistisch ingeschatte reistijd naar Lisse, zeker wanneer de tulpen daar al meer dan twee maanden zijn uitgebloeid en het lentepark al lang en breed weer voor het publiek gesloten is.

Toch gaat het best goed met de marketing van Leiden. Deze zomer hoorde ik in de straten van onze binnenstad meer vreemde talen dan Nederlands, en dan reken ik de Tilburgse tongval nog niet eens mee. Een potentiële trekpleister die in alle promotionele uitingen naar mijn gevoel een klein beetje onderbelicht blijft, is de Burcht. Wie ‘Edinburgh’ zegt, zegt ‘Castle’, maar ‘Leiden Castle’ blijkt bij veel toeristen onopgemerkt te blijven. Ja, de Leidse tegenhanger van de Venetiaanse Rialtobrug, die hebben ze wel gezien, maar een heuvel met een burcht erop…?

De Burcht is de eyecatcher die je niet ziet, omdat hij – zoals zoveel moois in onze ‘stad van ontdekkingen’ – een beetje verscholen ligt. Veel ouder dan dat wereldberoemde kasteel van Edinburgh, minstens zo centraal gelegen, gratis toegankelijk ook nog, en zeker als je hem voor het eerst ziet verdomd indrukwekkend. En dan die 360 graden panoramaview over de hele binnenstad – alleen dát is al een goede reden om de Burcht meer dan nu onder de aandacht te brengen. Want op een heldere dag kun je, met een beetje goede wil en wat fantasie, vanaf het unieke, ronde, dertiende-eeuwse mottekasteel de Keukenhof zien liggen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s