Freekshow

Vorige week maakte Trix de T.rex tijdens een feestelijke intocht dan eindelijk haar entree in onze stad. De week ervoor werd in het kader van verregaande verpretparkisering het eerste elektrische Trix-treintje onthuld en vanmiddag… vanmiddag sluit Naturalis om 17.00 uur de deuren. Tot eind 2018 is het museum – of beter: het Biodiversity Center – wegens verbouwing gesloten. Zo’n 15 jaar na de opening is het huidige onderkomen van de collectie simpelweg uit zijn jasje gegroeid.

Met nieuwe museumstukken als de 13 meter hoge Trix gaat zoiets natuurlijk ook best hard. Het huidige museum wordt de komende jaren omgebouwd tot extra depotruimte voor de 37 miljoen objecten, en hier tegenaan wordt een geheel nieuw museum gebouwd, dat over een kleine tweeënhalf jaar de deuren opent. Tot het zover is, is vanaf 10 september de tijdelijke opstelling ‘T.rex in Town’ te zien in het Pesthuis, het voorportaal van het museum. En daarin draait alles natuurlijk – hoe kan het ook anders – he-le-maal om Trix.

Vandaag is dus uw allerlaatste kans om Naturalis te bezoeken. Ik deed dat vorige week al, en eerlijk gezegd ben ik blij dat het straks gewoon een museumstuk is dat alle aandacht voor zich opeist. Want waar ik ook keek: overal zag ik Freek. Posters, bordjes, filmpjes, stickers: Pretpark Naturalis was één grote Freekshow geworden. Best slim, want de populariteit van de aanstekelijk enthousiaste Leidse bioloog Freek Vonk is onder kinderen enorm. Het is ook maar de vraag of de crowdfunding-actie ‘Tientje voor T.rex’ zonder hem net zo’n succes geworden was. Toch was wat meer diversity wat mij betreft welkom geweest, en ik ben dan ook benieuwd of Freek in het nieuwe museum opnieuw zoveel aandacht krijgt. Het duurt nog even, maar de tijd zal het leren. Om met Freek te spreken: Laterrrr!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s