Leidse Ramses

In de Twitter-feed van het Leidsch Dagblad doken de afgelopen maand tot mijn verbazing regelmatig berichten op over een recordpoging ‘Shaffy zingen’. Twee weken geleden werd op een plein in Wormerveer – het is een eindje uit de route – door een gelegenheidskoor van 800 zangers Ramses Shaffy’s ‘Zing vecht huil’ (et cetera) ten gehore gebracht, en daarmee was het record gevestigd. Achteraf bleek het te gaan om een initiatief van de Holland Media Combinatie, waarvan niet alleen het Noordhollands Dagblad – dat alle reden had over dit lokale evenement te schrijven -, maar ook het Leidsch Dagblad deel uitmaakt. Vandaar dus die tweets!

Eigenlijk zou het helemaal zo gek niet zijn als we het in Leiden wat vaker over Ramses Shaffy zouden hebben. Want hij is dan misschien geen geboren Leidenaar, maar Shaffy bracht wel een groot deel van zijn jeugd in onze stad door. Van 1940 tot 1952 woonde hij bij een pleeggezin in een dokterswoning aan het Terweepark, de huidige Bargelaan, vlak achter het station. Het is zo’n weetje dat bij een enkeling wel bekend is, maar dat op de een of andere manier in het geheel niet bijdraagt aan Leidens claim to fame.

In zijn Leidse tijd, die tot zijn negentiende duurde, heette de in een voorstad van Parijs geboren zoon van een Egyptische consul en een Pools-Russische gravin ‘Didi Snellens’. Toen hem hier na heel veel kattenkwaad een celstraf boven het hoofd hing, leek het cardioloog Snellens uit angst voor reputatieschade beter dat Ramses de naam van zijn biologische vader weer zou aannemen. En zo liet Didi Leiden achter zich en trok hij als Ramses Shaffy naar Amsterdam, om daar die naam voorgoed te vestigen. Net als Rembrandt ooit. Het huis waar hij opgroeide is intussen gesloopt. Helaas heeft hij ook dát met die andere grote Leidenaar gemeen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s