500

Dit is de vijfhonderdste Steeksleutels. Bijna tien jaar wekelijks een column dus. Is dat lang? Het is aanzienlijk langer dan ik voor mogelijk had gehouden toen ik zo’n tien jaar geleden door deze krant werd gevraagd deel uit te maken van een poultje van Leidse columnisten die bij toerbeurt een bijdrage zouden leveren. Een poultje dat er nooit gekomen is, trouwens.

Om mezelf op te laden voor de volgende vijfhonderd columns, streek ik twee weken geleden neer op Thassos. Ik had voor ik mijn reis boekte eerlijk gezegd nog nooit van dit noordelijkste Griekse eiland gehoord, maar uitgerekend tijdens mijn weekje vakantie werd Thassos wereldnieuws: het halve eiland werd na blikseminslagen geteisterd door hevige, lastig te bedwingen bosbranden. De noodtoestand werd afgekondigd, het leger ingezet, tientallen blusvliegtuigen en -helikopters vlogen af en aan en onze vakantie pakte zo een stuk minder relaxt uit dan gehoopt, temeer omdat het vuur ons hotel tot zo’n 100 meter zou naderen.

Ook na de branden is Thassos nog altijd een schitterend eiland. Struinend over de archeologische sites, op plekken waar drieduizend jaar geleden ook al mensen woonden en werkten, realiseerde ik me dat tien jaar dus echt helemaal niets is. Een dag nadat we thuiskwamen groeide dit besef, want oog in oog met Trix, die zelf weliswaar niet ouder dan 34 werd, was het niet eens het formaat van deze T.Rex, maar de ouderdom van het dinoskelet dat de meeste indruk op me maakte. 67 miljoen jaar oud – het is bijna niet voor te stellen, en voor zover je dat van een geraamte kunt zeggen, ziet Trix er nog verdomd goed uit voor haar leeftijd. Tot zover de oertijd, terug naar de onze, waarin ik ijstijd en onweders dienende volgende week weer met een nieuwe column kom. Eerst die eerste tien jaar maar eens vol maken…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “500

  1. Gefeliciteerd met deze (relatieve ;) ) mijlpaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s