Stof tot nadenken

Drie jaar geleden kreeg ons neefje van Sinterklaas een aandeel van tien euro in de toen nog op te graven T.Rex cadeau. Deze succesvolle crowdfund-actie, waarmee in korte tijd 23.000 ‘Tientjes voor T.Rex’ werden opgehaald, heeft er mede toe bijgedragen dat Trix dit jaar vanuit Montana naar Leiden kon worden getransporteerd en nu uitgerekend in onze mooie stad te zien is. Het enige T.Rex-skelet in Europa – het blijft bijzonder!

Kleine neefjes worden groot. En slim. En dus appte hij zijn Leidse oom en tante vorige maand of hij zijn goed bewaarde sinterklaascadeau het eerste weekend van oktober kon komen verzilveren. Als ‘aandeelhouder’ mocht hij gratis naar binnen, en oom en tante hebben een Museumkaart, dus in tegenstelling tot de verschillende kermisattracties – het eerste weekend van oktober, wat ik zei: slim! – kostte dit bezoekje aan Naturalis ons niets. Hij was onder de indruk, en op de een of andere manier vond ook ik de tweede keer binnen een maand dat ik oog in oog met Trix stond indrukwekkender dan mijn eerste bezoek – waaraan ik mijn vijfhonderdste column wijdde. En er viel me nu ook iets op…

Tussen de staartwervels van Trix, maar ook rond haar immense ribben zat spinrag. Hoe beter ik keek, hoe meer stofslierten ik zag. De dienstdoende dino-bewaarder erkende het onvoorziene probleem, want een huis-, tuin- en keuken-schoonmaakploeg kun je moeilijk vragen ook even een plumeautje, een stofzuiger of een vochtig doekje langs een kostbaar 67 miljoen oud geraamte te halen. Met de prehistorische skeletten in het inmiddels ontruimde museumgebouw had Naturalis nooit last gehad, maar in het voormalige Pesthuis trok Trix’ mineraalrijke gebeente blijkbaar spinnen aan. Stof tot nadenken dus. Misschien is een nieuwe crowdfund-actie een idee? Tientje voor Kleenex!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s