Dode bomen

‘O, het is eigenlijk een dodebomencolumn!’ riep iemand uit die Steeksleutels al jaren online las, maar nu pas ontdekte dat mijn column elke week in een krant wordt afgedrukt. ‘Dode bomen’ – het is de tamelijk neerbuigende benaming voor drukwerk, of dat nu boeken, tijdschriften of kranten zijn. En ja, soms gaat het nieuws een beetje te snel voor de traditionele dodebomenjournalistiek en is de flexibiliteit van online media noodzakelijk om door de bomen het bos te kunnen blijven zien. Zélfs in Leiden.

Neem nu het gedraai van SP-bestuurslid Mustafa Kus. Twee weken geleden liet hij in een artikel over DENK in het Leidsch Dagblad nog weten dat hij helemaal niks zag in die politieke beweging en heilig geloofde in een partij die alle inwoners van Nederland omarmt. Vorige week meldde Sleutelstad dat Kus de SP verliet om de overstap naar DENK te maken, en weer een dag later kwam hij ook daar weer op terug: hij ging nu toch weer níét naar DENK, maar keerde de SP desondanks wel de rug toe. Je kunt toch moeilijk elke keer de krant van de pers halen als zo’n draaikont zich weer beDENKt. Intussen zouden Kus’ toekomstplannen er best weer eens heel anders uit kunnen zien, maar ja, dit is een dodebomencolumn, en dus heb ik me te houden aan mijn strikte deadlines.

Met gemeentelijke besluitvorming levert dat zelden problemen op, want ambtelijke molens draaien nu eenmaal niet zo snel. Onlangs honoreerde de gemeente de aanvraag om Titus de Taxus – de bijzondere boom die in 2014 vanuit de voortuin van de vroegere UB aan het Rapenburg naar het Marepark was verplaatst – de monumentenstatus toe te kennen. Kus voor Titus dus, al was het jammer dat diezelfde gemeente de bijna monumentale maar schijnbaar doodzieke taxus twee weken eerder al had omgezaagd en verhakseld. Dode boom? Dode mus!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s