Op de rails

Het gaat goed met Leiden. Alles pais, vree, koek en ei, in onze stad van melk en honing. Dat zou je althans kunnen opmaken uit de Algemene Politieke Beschouwingen. Waar de gemoederen in de Tweede Kamer tijdens de ellenlange vergadering in september waarin de landsbalans wordt opgemaakt niet zelden hoog oplopen, klopten onze burgemeester en wethouders zichzelf vorige maand tijdens de eerste termijn uitgebreid op de borst, terwijl de gemeenteraad het college welgemeende schouderklopjes gaf. Alles klopte, zoveel was duidelijk, en de tweede termijn, volgende week donderdag, lijkt bijna overbodig.

Rust in de tent dus. Geen extra bezuinigingen, geen moeilijke beslissingen: het treintje staat op de rails. Je zult in deze luilekkerstad maar elke week een column moeten schrijven! Natuurlijk zijn er wanklanken, maar als een door extreemrechtse minkukels beklad gaybrapad binnen een dag weer hersteld is en het rockcafé van waaruit de sneue skinheads gefilmd werden pardoes een themafeest tegen homohaat organiseert, is elk woord over de beschadiging van de regenboogzebra door deze kwasten er één te veel. Want alles komt weer goed, in Eldorado aan de Rijn.

Ik keek er dus helemaal niet van op dat de eerste Nederlandse Syrië-ganger met heimwee een Leidenaar bleek te zijn. De 22-jarige IS-strijder Reda N. wil zo snel mogelijk naar huis, zo liet hij de wereld als Abu Sumail al-Hollandi in een BBC-documentaire vanuit een door Syrische rebellen geleid heropvoedingskamp weten. Wat de consequenties ook zijn, zei hij nog. Dus zélfs als hij in zijn thuisstad toch weer geconfronteerd wordt met een discussie over een lightrailverbinding. Heeft u het gelezen? Met de tram naar Zoetermeer? Daar gáán we weer! Ik ben heel benieuwd of en wanneer dit vooralsnog voorzichtig ontvouwen plan ontspoort.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s