Hnq.t

Leiden is open! Dat is elke laatste zondag van de maand opnieuw de niet mis te verstane boodschap aan de bezoekers van onze binnenstad. Kom tijdens de maandelijkse koopzondag vooral lekker shoppen, en maak als je er dan toch bent gelijk kennis met al het moois dat Leiden te bieden heeft. Het is niet alleen een ijzersterk concept, waarin cultuur en koopmansgeest hand in hand gaan, maar ook de thematische invulling verrast zelfs een geboren en getogen Leidenaar als ik elke maand weer.

Jammer dus dat Leiden als het om musea gaat de komende jaren alles behalve open is. Maar liefst drie musea hebben de deuren gesloten, en het gaat ook nog wel even duren voordat die weer open gaan. De verbouwing van Boerhaave heeft vertraging opgelopen en is pas in november 2017 gereed, de nieuwbouw van Naturalis wordt niet eerder dan eind 2018 opgeleverd en De Lakenhal blijft zelfs tot het voorjaar van 2019 dicht. Dus open? Ik dacht het niet!

Het is dan ook goed nieuws dat met de opening van de nieuwe Egypte-vleugel en de grote tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’ in de verbouwing van het Rijksmuseum van Oudheden over anderhalve week weer een grote en belangrijke stap gezet wordt. Daar mag op gedronken worden en – het goede nieuws kan niet op – dat kán ook. Stadsbrouwerij Pronck brouwt met ingrediënten als spelt en koriander speciaal voor het museum een Egyptisch biertje: Hnq.t (spreek uit: Hèn-kèt, Egyptisch voor bier). Ik trek er binnenkort heel graag eentje open, en in het kader van de op koopzondagen zo succesvol gebleken combinatie van cultuur en commercie zou ik Pronck willen aanmoedigen voor elk van de Leidse musea een mooi speciaalbiertje te brouwen. Zou die collectie in een mooie geschenkverpakking niet als warme broodjes over de toonbank van de museumshops gaan? Ik dnq’t wel!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s