Krokodillen

Een vriend van me houdt krokodillen in zijn kelder. Dat is niet waar, maar ik heb nu wel uw aandacht, want zo gaat dat, met krokodillen. Deze vervaarlijke, ver, heel ver van hier levende oer-reptielen spreken van kinds af aan tot de verbeelding. Een van de bekendste broodjeaapverhalen – dat het in de riolen van New York zou krioelen van de kroko’s – gaat nog altijd van mond tot mond en is niet voor niets onuitroeibaar.

De waarheid dan: een vriend van me houdt alligators in zijn kelder en bezat ooit ook twee nijlkrokodillen. Je zou het speelse doerakjes kunnen noemen, ware het niet dat het in werkelijkheid om twee onvoorspelbare bad ass motherfuckers ging. De samengebalde agressiviteit van een legertje voetbalhooligans na een verloren wedstrijd, bijeengehouden door krokodillenleer. Ieder zijn hobby, zullen we maar denken. En om onrust in de Sleutelstad voor te zijn: deze vriend beschikt over alle vereiste vergunningen en – belangrijker nog – woont ver, heel ver van Leiden.

Nijlkrokodillen dus. Zelfs als ze al 2000 jaar dood zijn, weet je nog niet wat je aan ze hebt. Dat bleek vorige week, toen het Rijksmuseum van Oudheden bekendmaakte dat bij hun meterslange krokodillenmummie maar liefst 47 gemummificeerde baby-krokjes mee verpakt bleken te zijn. Ik kon toen ik het nieuws las maar één ding denken: Dat komt wel héél goed uit, dat deze ‘heel grote verrassing’ juist aan de vooravond van de opening van de vernieuwde Egypte-afdeling ‘bij toeval’ aan het licht is gekomen. Niet dat ik de ontdekking in twijfel trek, maar voor u en mij is het net zo ingewikkeld (duh!) om zo’n mummie te controleren, als het rioolstelsel van New York. Vast staat in elk geval dat de afdeling publiciteit van het RMO heel goed weet hoe free publicity werkt: iets met krokodillen, altijd goed!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s