Kannibalen

Er waren nog geen dertig zich voorbeeldig gedragende demonstranten voor nodig om de Leidse intocht van Sinterklaas op pagina 101 van Teletekst te krijgen, terwijl het feestelijke evenement tot dan toe toch nog zonder noemenswaardige incidenten verlopen was. Het illustreert treffend in welke mate het voormalige kinderfeest inmiddels door de zwartepietendiscussie gekannibaliseerd is. Desondanks bleek het conservatieve Leiden weer eens achter de feiten aan te hobbelen en zag het in onze stad vorige week zaterdag nog letterlijk zwart van de pieten. Roetveegpieten waren maar dun gezaaid.

Leiden, de stad van de burgemeester die zijn wethouder nog heel beleefd met u aanspreekt – althans, als die wethouder voor één dag met verve de rol van Sinterklaas op zich neemt. En ook de stad van T.Rex Trix, die op het podium op de Beestenmarkt in het zonnetje werd gezet door een groepje dansende prehistoriepieten met botten in hun haar. Door presentatrice Meike Hurts werden ze enthousiast aangekondigd als holbewoners-pieten, maar die context ontbrak toen dit vrolijke clubje na het optreden door de stad huppelde. Kannibalenpieten in Leiden – de sociale media ontploften. Wat een statement. Of we in Leiden helemaal gek geworden waren!

Het is een misverstand dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden door in elk geval déze pieten wat minder dekkend af te lakken. Als je een feestje organiseert, lijkt het me sowieso vrij logisch dat je het al je gasten naar de zin probeert te maken. Als dat kan door wat minder schmink te gebruiken (scheelt nog in tijd en kosten ook), dan zou ik het wel weten. Maar zo eenvoudig blijken de kaarten in deze beladen en nog altijd niet beslechte zwartwitdiscussie niet geschud te zijn. En dus gaat het zwartepieten nog wel even door. Het is blijkbaar niet anders.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s