Sjap-o!

Naar aanleiding van de ophef over de ontgroeningen bij de Groningse studentenvereniging Vindicat schreef ik twee maanden geleden een column die u nooit las. Omdat ik mijn conclusie dat dit soort wantoestanden aan Leiden gelukkig zo goed als voorbijgaan wat slap vond, belandde dat stukje – soms kun je niet rigoureus genoeg zijn – in de prullenbak. Het laatste Leidse incidentje stamt uit november 2012, toen vier poedelnaakte studenten zich op de Haarlemmerstraat tussen het winkelende publiek mengden – een akkefietje dat ik ook toen al geen Steeksleutels waard vond.

Maar vorige week bleek het vernielen van het gaybrapad op de Nieuwe Beestenmarkt – al deden de kale knarren en de Hitlergroet in de videobeelden toch echt anders vermoeden – dus niet het werk van neonazi’s, maar van… studenten. Of beter: van onvolwassen bolleboosjes c.q. sjaars van Quintus die er half oktober bij wijze van ontgroening voor moesten zorgen dat ze het nieuws haalden. Hoe verzin je het om dat dan op deze misselijkmakende manier te doen? En hoe krijg je het dan ook nog voor elkaar dat vier andere feuten dat een goed idee vinden en met je meedoen? En tot slot: waarom die akelige Hitlergroet? Hadden de sneuneuzen in de smiezen dat ze gefilmd werden?

Het kansloze kwintet maakte deel uit van het mannendispuut Sjap Eisjedies. Nou, chapeau, heren. Wat een wansmaak! Het vijftal is intussen geheel terecht geschorst, maar eigenlijk lijkt het me beter om dat hele dispuut maar meteen op te doeken. Want die naam Sjap Eisjedies kwam me bekend voor. En jawel… ook de streakende studenten uit 2012 maakten deel uit van juist dit Quintus-dispuut. Opheffen die handel. Of liever nog: gewoon stoppen met dat achterlijke ontgroeningsritueel, om te beginnen in Leiden. Soms kun je immers niet rigoureus genoeg zijn!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s