Mallaise

Het is om mal van te worden. Ben je in Leiden net lekker bezig meer winkelende bezoekers naar je historische binnenstad te trekken, dreigen de buren die klanten weer van je af te snoepen. De Baanderij in Leiderdorp is al lang geen woonboulevard meer en Leidsenhage wordt momenteel verbouwd tot hét winkelcentrum van Nederland. En nee, afgaande op de nieuwe naam overdrijf ik niet: Mall of The Netherlands gaat het 40.000 vierkante meter grotere winkelcentrum medio 2019 heten. Protesten vanuit onder meer Leiden hebben in beide gevallen tot niets geleid.

Dat was wel anders toen drie jaar geleden de plannen voor outletcentrum Bleizo (tussen Bleiswijk en Zoetermeer) van tafel verdwenen, maar intussen lijkt in hartje Zoetermeer een vergelijkbaar plan wel gestalte te krijgen. De Holland Outlet Mall, voor al uw koopjes. Opnieuw protesteert Leiden, maar het is maar de vraag of die bezwaren gehoor zullen vinden. Volgens Holland Rijnland (een samenwerkingsverband van 14 gemeenten, van Hillegom tot Alphen aan den Rijn en van Katwijk tot Nieuwkoop) worden de opbrengsten en bezoekersaantallen in de outlet-plannen te positief ingeschat, maar tegelijkertijd verwachten deze gemeenten dat de effecten op de winkelgebieden in de regio veel groter zullen zijn dan geraamd. Het lijkt me een paradox.

Leiden kan denk ik maar het beste uitgaan van zijn eigen kracht. Van die unieke combinatie van historie, cultuur en winkels. Sinds ik eind juni in mijn column opperde dat die winkels om de leegstand tegen te gaan en het winkelplezier te vergroten misschien wat groter en ruimer van opzet zouden kunnen zijn (minder, maar groter dus), braken Tele2 op de Haarlemmerstraat en ook Bentveld, Velvet en Number One al wat wandjes naar belendende pandjes door. Goed voorbeeld doet goed volgen, naar ik hoop.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s