Gezusters

Mijn jaar begon goed: vanuit onze Rotterdamse hotelkamer aan de Maas hadden we een schitterend uitzicht op het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug – ook bekend als de Zwaan, de Harp, de Knikbrug, de Wipkip en de Erectie van Peper. Rotterdammers zijn onverslaanbaar in het verzinnen van klinkende bijnamen voor het onroerend goed in hun stad. Want wie weet nog dat de Koopgoot eigenlijk de Beurs Traverse heet? Een nieuwe voetgangersbrug naar Katendrecht, waar prostitutie in vroeger tijden welig tierde, wordt in de volksmond de Hoerenloper genoemd. Man, wat hou ik toch van die stad!

In mijn nog meer geliefde Leiden doen we helaas niet aan dit soort ludieke bijnamen. Goed, ik heb de nieuwbouw van De Nobel in mijn column ooit liefkozend de Roestbak gedoopt, en die bijnaam hoor ik nog wel eens terug, maar verder moet je ze met een lampje zoeken. Het Broodrooster, voor het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats schiet me nog te binnen, maar ik vrees dat ik ook dat koosnaampje zelf bedacht heb. Des te leuker dus dat de gemeente de inwoners van Leiden nu uitnodigt mee te denken over de namen voor de vijf nieuwe voetgangersbruggen in het Singelpark. Ik heb mijn voorstel al ingediend.

Oxford, een van de zustersteden van Leiden, krijgt om de stedenband met onze stad te onderstrepen eind dit jaar een Leiden Square – een Leidseplein dus, maar nu eens niet in Amsterdam. Wat is er dan logischer dan een Oxford Bridge (of gewoon Oxfordbrug) in het Singelpark? En laten we nou nog vier zustersteden hebben! De Krefeldbrug, de Toruńbrug, de Juigalpa-brug en de Buffalo City-brug dus. De namen van deze vijf gezusters sluiten mooi aan bij de internationale allure van het park. Heeft u een nog beter idee? Mail dat dan voor 15 februari naar info@singelpark.nl en ding ook mee naar eeuwige roem!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s