Onbeschoft

Vorige week maandag pleitte burgemeester Lies Spruit van Lisse in haar nieuwjaarsspeech voor meer respect. Nog geen 15 kilometer verderop, in een afgeladen Pieterskerk, was dat respect op hetzelfde moment heel ver te zoeken en worstelde haar ambtgenoot Henri Lenferink met de beroerde akoestiek en een tijdens zijn speech op zijn zachtst gezegd nogal rumoerig gehoor.

Het is een van mijn grootste ergernissen: bezoekers die elkaar tijdens concerten oeverloos en op luide toon hun oninteressante vakantieverhalen staan op te dissen. Je komt toch voor de muziek, denk ik dan. Bij een openbare nieuwjaarsreceptie ligt dat misschien net iets anders, maar dan nog is het ronduit onbeschoft om massaal dwars door de toespraak van de burgemeester heen te ouwehoeren. Een kwartiertje je mond houden en luisteren, is dat dan echt al te veel gevraagd vandaag de dag?

Je zou kunnen zeggen dat dit niet Lenferinks beste speech was, en ja, ik heb hem zijn burgers ook weleens bevlogener horen toespreken. Inhoudelijk koos hij nodeloos stelling, stond hij te weinig boven de partijen en gooide hij een reeks mondiale gebeurtenissen wat al te gemakkelijk op de opmars van de onderbuik. Je zou ook kunnen zeggen dat het geluid te wensen overliet. Meerdere luidsprekers zouden de verstaanbaarheid zeker ten goede zijn gekomen, maar zelfs op nog geen tien meter van zo’n speaker kostte het me al moeite de burgemeester te verstaan. De totale desinteresse en het gebrek aan respect onder de aanwezigen vormden het probleem. Om nog zo’n gênante vertoning volgend jaar te voorkomen daarom nu alvast een goed voornemen voor de tweede maandagavond van 2018: elkaar even tot stilte manen als de burgemeester spreekt. En, zoals de burgermoeder van Lisse terecht betoogde: wat meer respect. Maar dat is sowieso nooit weg!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s