Gezusters (2)

Was u ook zo enthousiast over mijn idee om de vijf nieuwe bruggen in het Singelpark te vernoemen naar de vijf zustersteden van onze stad? Mieneke van Dooren was dat niet, simpelweg omdat er al Leidse bruggen met de namen van zustersteden bestaan. Naar aanleiding van mijn eerste column van dit jaar mailde zij de redactie van deze krant. Ik had, zo las ik met het schaamrood op mijn kaken, buiten de waard van het Waardeiland gerekend.

Gevoelsmatig hoort dit eiland voor mij bij Leiderdorp, maar het is natuurlijk gewoon een stukje Sleutelstad. Als je er niet woont, heb je er maar bar weinig te zoeken, maar bij wijze van boetedoening én om de stedenbandbrugggen met eigen ogen te aanschouwen, wandelde ik op een druilerige maandag richting Leiderdorp. Via de Kettingbrug, die in niets op een kettingbrug lijkt, stak ik het water over. Het is maar goed dat ik Mienekes uitvoerige mailtje bij de hand had, anders had ik de bewuste bruggen waarschijnlijk nooit gevonden.

Een klein bruggetje, met nummer 601, heet officieel de Hoogstedenbrug, maar wordt door de gemeente ten onrechte vaak de Oxfordbrug genoemd, zo las ik. Je moet het maar weten. Brug 604, halverwege de Oxfordlaan, schijnt de Molly Batesonbrug te heten, vernoemd naar de Britse die in 1946 bij de totstandkoming van de stedenband tussen Leiden en Oxford betrokken was. Midden op het eiland zijn twee ophaalbruggen uit 1995: de Toruńbrug en de Juigalpabrug. Alleen die laatste is voorzien van een bord met de naam erop, de rest gaat anoniem door het leven. Hier mag de gemeente wel wat meer werk van maken, daarover zijn Mieneke en ik het in elk geval eens. En op mijn beurt denk ik dan stiekem: als het zó moet, zouden deze namen op die vijf prachtige nieuwe bruggen in het Singelpark dan niet veel beter tot hun recht komen?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s