Zhdun

Tien jaar geleden verscheen de allereerste Steeksleutels (dank u zeer!) en om dat te vieren – en om in één moeite door ook de tot faliekant mislukken gedoemde introductie van kentekenparkeren niet te hoeven meemaken -, genoot ik begin deze maand van een zonnig weekje vakantie aan de Rode Zee. Vanuit Rusland wordt er na de aanslag op een Airbus een jaar geleden nog altijd niet op Egypte gevlogen, maar bij het volgen van het Leidse nieuws waren het toch de Russen die aan de rand van het zwembad een glimlach rond mijn lippen toverden.

Zonder twijfel het leukste beeld van de laatste editie van Beelden in Leiden, Homunculus Loxodontus van Margriet van Breevoort (in Leiden liefkozend ‘dat morrrmel’ genoemd) verhuisde na afloop van de openluchtexpositie naar het LUMC, dat het beeld aankocht voor het binnenkort te openen kinderziekenhuis. Maar in Rusland blijkt ons mormel intussen een heuse internetmeme te zijn geworden. Onder de naam Zhdun (de wachter) is het zittende beeld er trending topic en duikt het op in talloze foto’s en zelfs video’s: als Mona Lisa, in een astronautenpak, met Donald Trump en naast Vladimir Putin bijvoorbeeld.

Even dacht ik aan nepnieuws, maar googel maar eens op Zhdun en bekijk de images. Er schijnen inmiddels serieus Russen te zijn die overwegen naar Leiden te komen omdat ze ons koddige mormel in ‘levenden lijve’ willen zien. Nieuws om blij van te worden, in deze soms sombere tijden. Over mijn verblijf in Egypte kan ik verder trouwens kort zijn: dat was heerlijk. En waar Russen dus ontbraken, zijn Leidenaars altijd van de partij. Je pikt ze er ook zo uit, zeker als ze zoals dit exemplaar op het vliegveld van Hurghada rondlopen met zo’n officiële sjaal van de 3 October Vereeniging om hun nek. Ook dat was goed voor een glimlach, zoals u zult begrijpen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s