Voor het lapje

Fact checking, het is iets van de laatste jaren, en in Amerika na de verkiezing van Trump zo ongeveer core business voor elke journalist. Met nog een week tot de verkiezingen draaien ook kritische Leidse studenten overuren. Politici op jacht naar stemmen moeten op hun woorden passen, want al hun feiten, cijfers en argumenten worden nauwgezet gecontroleerd. En houden ze ons voor het lapje, dan winden de aanstormende journalisten er op nieuwscheckers.nl geen doekjes om.

Niet alles is even eenvoudig te weerleggen en er zijn zelfs claims die de gemoederen al eeuwen bezighouden. De lijkwade van Turijn bijvoorbeeld. Is dit nu echt het doek waarin Jezus na de kruisiging werd gewikkeld of is het, zoals het gros van de wetenschappers beweert, een laatmiddeleeuwse hoax? In de St. Josephkerk aan de Herensingel is de komende drie weekenden nog een fascinerende expositie met onder meer een nauwkeurige replica van het veelbesproken doodskleed te zien.

Als amateur fact checker nam ik plaats in de kerkbankjes en bewerkte ter plekke de met mijn telefoon gemaakte foto’s: meer contrast, omzetten naar negatief… De in publicaties getoonde details die niet met het blote oog te zien zijn, werden op mijn schermpje inderdaad duidelijk zichtbaar, maar dat zegt natuurlijk nog helemaal niets. De samenstellers van de tentoonstelling geloven zelf heilig in de echtheid van het doek, maar vormt u vooral uw eigen mening over deze vier strekkende meter uitvaarttextiel, dat – zo beweert een enkeling – een practical joke uit de koker van Michelangelo zou zijn. Dát lijkt me een fabel waar menig politicus nog een puntje aan kan zuigen, maar ga zeker even kijken nu het nog kan. En… ga vooral stemmen volgende week! Want aan één blonde verlosser hebben de fact checkers hun handen wel vol genoeg.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s