Terrasje pakken

We hadden de klok nog maar net een uur vooruit gezet, of het werd lente. Tijd om een terrasje te pakken dus. Of het nu aan Lot of aan haar walvis lag weet ik niet, maar mijn eerste lentelunch van dit jaar viel vorige week een heel klein beetje tegen – hoe mooi Lots zonnige terras er daar aan de Haven ook bij lag.

Jammer! Maar gelukkig zijn er terrassen genoeg in onze binnenstad. Zo’n 180, volgens een rapport van de gemeente. En geloof het of niet, maar volgens datzelfde rapport voldoen 175 daarvan op dit moment nog niet aan de door diezelfde gemeente opgestelde richtlijnen. De vraag die je bij zo’n bizar beroerde score dan natuurlijk eerst moet stellen, is of dit aan de terrassen of aan de richtlijnen ligt. Hoewel de lokale terrasregels met Koninklijke Horeca Nederland zouden zijn afgestemd, doen de uitbaters van de Leidse terrassen de strikte maar tegelijk onduidelijke regelgeving nogal geïrriteerd af als ‘ondernemertje pesten’ – ik zou het in dit geval dan liever ‘terrasje pakken’ willen noemen.

Onduidelijk of niet, vanaf 1 juni wordt er wel degelijk gehandhaafd en moeten terrasmeubilair, parasols en windschermen aan voorwaarden voldoen. Desgevraagd gaf burgemeester Lenferink in een reactie al aan dat er via ontheffingen veel meer mogelijk is dan in de gewraakte terrasregels omschreven is. En dat vind ik dan weer vreemd. Leg dan alleen de eisen vast waarmee in geen geval te marchanderen valt. Want hoe voorkom je willekeur? En… waar ligt de grens? Gaat de gemeente zich straks ook bemoeien met de grootte van de porties, de snelheid van de bediening en de temperatuur van het bier? Bij Lot & de Walvis was dat tijdens mijn terraslunch respectievelijk trouwens te klein, te traag en te lauw, maar misschien moesten ze ook daar nog even wennen aan de nieuwe lente.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s