Gekrompen

Hoewel hij van alle kanten weer in volle glorie te bewonderen was, stond molen De Valk er vorige week een beetje verloren bij. Niemand leek oog te hebben voor de bijna 300 jaar oude stellingmolen, want hoe onzichtbaar ook: er was op de Lammermarkt een nieuwe ster aan het firmament, en die eiste alle aandacht voor zich op. De open dag op zondag leverde zelfs lange wachtrijen op.

‘Wat denk je te gaan zien?!’ vroeg iemand zich af die daar op Twitter het hare van dacht. ‘Been there, done that,’ twitterde ik terug, nadat ik via de zeven verdiepingen van de gloednieuwe parkeergarage in de historie van Leiden was afgedaald. Is het raar, dat je zo’n nieuwe aanwinst voor de stad wil zien zodra-ie klaar is? In Leiden niet, denk ik – en de 8000 andere belangstellenden dachten er volgens mij precies hetzelfde over. Want wat is-ie mooi geworden! Al dat oranje is naar mijn smaak iets te dominant (het is niet elke dag Koningsdag) en een belangrijk jaar als 1574 zou ik in de tijdlijn op de grond gemarkeerd hebben, maar de kunst aan de muur mag er zijn. De twaalf klare-lijn-achtige tekeningen van Tom van der Heiden zijn lekker Leids en herkenbaar (tip: maak er een kalender van!). En we hebben ook weer iets om trots op te zijn, want onze ondergrondse garage is de allerdiepste van het land.

Maar terug naar de De Valk, die dus wat in zijn wiek geschoten leek door alle aandacht voor zijn nieuwe, laag-bij-de-grondse buurman. Zelfs de traditionele rood-wit-blauwe decoratie boven de omloop stemde dit jaar aanvankelijk wat treurig: alleen rood en wit, en die twee doeken wekten ook nog eens de indruk dat ze te heet gewassen en dus gekrompen waren. Nog net op tijd voor Koningsdag kwam het toch nog goed en stond de mooie molen er weer feestelijk en als vanouds vorstelijk bij. Gelukkig maar!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s