Nomen est omen

Met bijna 700 pagina’s en 30.000 achternamen is de kans groot dat ook uw naam in het onlangs verschenen boek ‘Leienaars’ wordt geduid. Deze omvang suggereert compleetheid, en de flaptekst doet daar nog een schepje bovenop: de behandelde namen zijn niet per se typisch Leids en komen ook buiten Leiden voor. In die zin zou je dit lijvige lexicon van Piet van Sterkenburg veel te dik kunnen noemen. Het was in mijn ogen stukken interessanter geweest Jansen, De Jong en De Vries buiten beschouwing te laten en het te houden en uitvoeriger stil te staan bij familienamen die in onze stad bovengemiddeld of zelfs nagenoeg exclusief voorkomen.

Anderzijds is compleetheid een nobel streven, zoals het ook te prijzen valt dat met korte biografietjes van beroemde ‘Leienaars’ en heel veel plaatjes geprobeerd is van dit boek meer te maken dan een gortdroog onomasticon. Alleen ís het boek niet compleet. Verre van zelfs. Bijna terloops wordt het in de inleiding vermeld: namen waar de samenstellers niets mee konden, zijn buiten beschouwing gelaten. En dus zullen de Leidse raadsleden Thasmasian, Köroğlu en Jermoumi en nog zo’n 20.000 Leidenaars van niet-westerse komaf (16% van de Leidse bevolking!) het boek tevergeefs openslaan. (Boudewijn) Büch staat er wel in, maar (Abdelkader) Benali, (Wibi) Soerjadi en zelfs een toch typisch Leidse naam als Huschka niet, omdat de expertise om deze exotische namen te duiden ontbreekt. Tsja…

Of het nu veel te dik en te veelomvattend, of toch juist nog te dun en te beperkt is, ‘Leienaars’ is een heerlijk bladerboek. Want ja, natuurlijk is het leuk om al grasduinend te ontdekken dat de achternaam van de door faillissementen geplaagde horeca-ondernemer Ben Luykx is afgeleid van de patroonheilige van de deurwaarders. Nomen est omen, zoals dat dan heet.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s