Zure rijst

Dit jaar duikelde de haring van de Leidse viswinkel Atlantic van een schijnbaar vaste toppositie in de top 3 naar de veertiende plek in de jaarlijkse AD Haringtest. Opmerkelijk, want ik vind de haring van het Levendaal dit jaar lekkerder dan ooit. Ook een Haagse visboer heeft zo zijn bedenkingen bij de uitslag, maar dan omdat viswinkels die hun haring bij de Turkse gebroeders Tagi inkopen – Atlantic is in eerste instantie toeleverancier – steevast hoge ogen gooien in de test. Een van de AD-keurmeesters zou aan de Leidse vishandel verbonden zijn, claimt de nummer 104 van de lijst.

Van haring naar sushi, wat niet zoals velen denken ‘rauwe vis’, maar ‘zure rijst’ betekent. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo’n fan van, waarschijnlijk omdat het een koud gerecht is en ik ’s avonds toch de voorkeur aan iets warms geef. ‘De smerigste bezorgsushi komt uit Leiden,’ kopte Sleutelstad vorige week naar aanleiding van een test van de Consumentenbond. Die kop klopt wel, maar is ook nogal eenzijdig: de sushi van Sushi Time aan de Botermarkt eindigde met een ontluisterende 2,5 en inclusief ziekmakende bacteriën weliswaar als hopeloze hekkensluiter, maar de lijst werd ook aangevoerd door een Leids sushi-restaurant.

Bij nieuwsmakers, en dan vooral in koppen, is het glas vaak halfleeg. De media serveren ons maar wat graag zure rijst, en jawel, ook ik heb daar in mijn column regelmatig een handje van. Hulde daarom voor SushiPoint aan de Pelikaanstraat, dat met zijn volgens de Consumentenbond nagenoeg perfecte en kakelverse sushi een 9,6 scoorde. Reden om te proosten, lijkt me. En omdat ‘cin cin’ in het Japans ‘piemel’ schijnt te betekenen, doen we dat voor de gelegenheid maar op zijn Japans. Kanpai dus. Dan pak ik met uw welnemen intussen nog een Turks-Leids harinkje bij zijn staart.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s