Toeter

De Feestwijzer die eind augustus op de mat plofte, bevestigde wat eigenlijk in december vorig jaar al duidelijk was: meervoudig wereldkampioen Kunst & Genoegen mag van de 3 October Vereeniging dit jaar niet meedoen aan de Taptoe, de Optocht en de Pleintaptoe. Leden van het Leidse elitekorps zouden zich tijdens eerdere vieringen van Leidens Ontzet bezondigd hebben aan alcoholgebruik. Alcoholmísbruik zelfs, want volgens de Vereeniging brachten de muzikanten de veiligheid van het publiek in gevaar.

Dat is nogal een beschuldiging, want hoe toeter je ook met je toeter door de Leidse straten marcheert, de openbare veiligheid lijkt me toch niet zo heel snel in het geding. Als Leidens trots Kunst & Genoegen, naast muzikaliteit íéts uitstraalt, dan is het wel ijzeren discipline, maar toch werden de regels jaren achtereen overtreden. De Show- en Marchingband was al meerdere keren gewaarschuwd en het verenigingsbestuur houdt vol geen keus te hebben gehad.

En dat is vooral voor het Leidse publiek een groot gemis. Een Pleintaptoe zonder plein, dat kan nog, maar zonder K&G? De reacties liegen er ook niet om. Tientallen Leidenaren gaven ontzet aan hun lidmaatschap van de 3 October Vereeniging op te zeggen. Velen meenden dat een biertje er met Leidens Ontzet gewoon bij hoort. Sommigen vermoedden zelfs een door afgunst en ongenoegen gevoed complot. Hoe dan ook: uitgerekend dit jaar, nu het thema Parade Royale is, moeten we het voor het eerst in 51 jaar zonder de royale, zes man brede parade van K&G doen. Maar in 2018, als het muziekkorps 90 jaar bestaat, zetten ze het feest der feesten weer gewoon luister bij. Wie Leidens trots in de aanloop naar 3 oktober toch nog aan het werk wil zien en horen, kan komende zaterdagavond terecht in het centrum van Hardenberg. Het bier staat koud!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s