De LUL

We hadden al een BIL. Tot 2010 hadden we een KUT. En sinds vorige week heeft Leiden met Leiden University Library ook een LUL. De artistieke gekkies die ooit Beelden in Leiden en het Kunst Uitschot Team oprichtten, zochten met hun naam en vooral met de afkorting daarvan zonder enige twijfel bewust de grens op. Maar bij de Leidse Universiteitsbibliotheek dacht men uitsluitend over de grens, en zijn ze nu – hoe lullig ook – gewoon de lul. Laughing Out Loud dus met z’n allen, of in chattaal: LOL, een internationale afkorting die hier trouwens populairder is dan in andere landen omdat LOL hier ook als woord de lading feilloos dekt.

Toen de Katholieke Hogeschool Tilburg zich in de jaren tachtig universiteit mocht noemen, zaten ze daar wél op opletten en werd de nieuwe naam Katholieke Universiteit Brabant. De World Taekwondo Federation veranderde haar naam toen de afkorting WTF opeens iets heel anders ging betekenen. En dat de overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA het Schotse vliegveld Prestwick ooit de airportcode PIK gaf, kunnen we ze niet kwalijk nemen. Maar het Portugees-Israëlitisch Kerkgenootschap (ja, dat bestaat echt) had dan weer wél beter moeten weten.

Net als de verantwoordelijken voor de nieuwe naam die inmiddels op de gevel aan de Witte Singel prijkt. Dat die naam afgekort zou worden, was te verwachten: heel Leiden kende de bibliotheek als ‘de UB’, en die afkorting werd door voormalig horecatycoon Ben Luykx in de jaren negentig zelfs geleend voor een van zijn cafés. Superstom dus, of: SS, wat – zo realiseer ik me tot mijn schaamte nu pas – ook de afkorting van Steeksleutels is. Maar het kan nog pijnlijker. Als je je daar wél bewust van bent en de dubieuze domeinnaam ss.nl doodleuk gebruikt om bezoekers op je Leidse nieuwssite te laten landen, zum Beispiel.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s