Olifanten

Deze maand las ik twee berichten die heel goed uit Leiden afkomstig hadden kunnen zijn: over keet trappende studenten en over een vechtpartij op de kermis. Het nieuws kwam echter uit Groningen en Den Haag. Studenten van Vindicat hadden all you can eat-restaurant Sushi Mall ‘met de grond gelijk gemaakt’ en de kermis op het Malieveld was stilgelegd na een ‘massale knokpartij’. Ik was er niet bij – ik heb weinig met sushi, nog minder met studentenverenigingen en alleen in Leiden ga ik naar de kermis -, maar het heeft er alle schijn van dat het nieuws in beide gevallen stevig was opgeklopt: Vindicat ontkent, het sushirestaurant ontkent en ook de kermisexploitanten ontkennen.

Waar rook is, is vuur, zeggen ze dan. Maar dat nieuwsmakers bewust rookgordijnen legden om maar met een verhaal te kunnen komen dat als een lopend vuurtje de ronde zou doen lijkt wel zeker. Nepnieuws, hypes, broodjes aap, overdrijving, de waan van de dag… Van de kleinste mug wordt op internet, in kranten en op radio en tv steeds vaker een kolossale olifant gemaakt. En een olifant hoeft niet per se door een porseleinwinkel te banjeren om schade aan te richten.

Leiden is een studentenstad, maar over uit de hand gelopen ontgroeningen of overlast gaat het hier zelden. Zijn onze studenten dan van die lieverdjes? Zijn onze lokale media minder sensatiebelust? Of zitten Leidenaren gewoon niet op opgeklopte verhalen te wachten? In meer dan tien jaar Steeksleutels liepen de gemoederen hier nooit heel erg hoog op, waren er geen grote schandalen en deed het journaille – als er al iets speelde – altijd objectief en zakelijk bericht. Ik hoop van harte dat dat zo blijft, om te beginnen volgende week, tijdens een als altijd weer rustig verlopen editie van Leidens Ontzet. Zonder K&G, maar ook zonder olifanten…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s