Dag Sinterklaasje!

Burgemeester Lenferink ontbrak anderhalve week geleden bij de dit jaar wat rommelige maar daarom niet minder feestelijke intocht van Sint Nicolaas in onze stad. Gaf hij daarmee gehoor aan de actiegroep No More Blackface, die hem met klem had opgeroepen zich niet bij de intocht te vertonen? Vast niet, maar het weerzien van Sinterklaas met locoburgemeester Strijk op het podium op de Beestenmarkt leverde wel een hilarisch onderonsje op: ‘Ik heb je hier vorig jaar gemist, Robert,’ zei de goedheiligman. ‘Ja, dat klopt Sinterklaas, ik had wat anders te doen,’ reageerde Strijk gevat.

Dit is precies het soort subtiele en samenzweerderige humor – voor de goede verstaander, en net als de nog altijd oeverloze zwartepietendiscussie over de hoofden van de kleintjes heen – dat het kinderfeest voor mij nog altijd zo de moeite waard maakt. Want Robert Strijk was tijdens de intocht vorig jaar wel degelijk van de partij, alleen droeg hij toen geen ambtsketen maar een plakbaard, was hij gehuld in een rode tabberd en had hij een mijter op zijn hoofd.

Maar goed, na maandenlang zwartepieten in de media, de burgemeesterloze maar feestelijke intocht, scheepsladingen schoencadeautjes én het heerlijke avondje van gisteren, is het Sinterklaashuis in De Waag inmiddels weer verlaten. Met stille trom is Sint vertrokken, en dat heeft elk jaar toch weer iets ondankbaars: zodra alle pakjes zijn uitgepakt, keurt niemand de gulle gever nog een blik waardig. Wel een intocht, maar geen uittocht. In het kader van de Winter Wonder Weken in onze stad, zie ik een groots uitzwaaifeest voor me, waarmee Leiden dankbaar afscheid neemt van Sinterklaas en waarin vervolgens de Kerstman zijn entree maakt. De opening van de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn lijkt me hiervoor een heel mooie gelegenheid.

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Dag Sinterklaasje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s