Wegens verbouwing gesloten

Vorig jaar was een fantastisch jaar voor de Leidse musea. Gezamenlijk noteerden zij meer dan een miljoen bezoekers, een prachtig resultaat dat meteen ook als record de boeken in ging. Met de musea en hun aansprekende tijdelijke exposities maakt Leiden niet alleen de slogan ‘Stad van Ontdekkingen’ waar, maar hebben we ook een unieke toeristische troef in handen, die omgerekend goed is voor bijna 3000 dagjesmensen per dagje. Want natuurlijk gaan deze museumbezoekers ook nog even op ontdekkingstocht in onze mooie binnenstad…

Goed nieuws dus, al is er de komende jaren ook genoeg reden tot zorg. Wethouder Strijk gaf vorige maand in De Volkskrant al aan niet te verwachten dat dit record de komende jaren zal sneuvelen. Drie van de publiekstrekkers (Naturalis, Lakenhal en Oudheden, samen goed voor de helft van het museumbezoek in onze stad) sluiten namelijk tijdelijk en goeddeels tegelijkertijd hun deuren om te verbouwen, en dat zullen horeca en middenstand in de stad ongetwijfeld gaan voelen.

Dankzij een donatie van 1,2 miljoen van de BankGiro Loterij wordt de komst van de T-Rex bespoedigd en zal de dino niet pas ná de verbouwing van Naturalis, maar al in het najaar van 2016 in Leiden te zien zijn. Maar of deze indrukwekkende, nog naamloze Tyrannosaurus rex – de enige in Europa – genoeg is om het gapende gat te dichten is maar de vraag. De capaciteit van het Pesthuis, waar het unieke prehistorische reptielenskelet zal worden opgetuigd, is immers maar beperkt. Een grote uitdaging voor de dames en heren citymarketeers en cultuurmakelaars dus, die zich er ongetwijfeld het hoofd al over breken. Anders dan een paar jaar geleden heb ik er intussen alle vertrouwen in dat ze met mooie plannen zullen komen. De Stad van Ontdekkingen is er creatief genoeg voor.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s