Niet in de hand houden

De laatste column van 2008 op de laatste dag van het jaar. Even rustig terugblikken, dacht ik nog, maar dat zit er dit jaar niet in. Leiden was op de drempel van 2009 op verschillende fronten in het nieuws – zelfs landelijk. Een moord in de Oppenheimstraat, een bij een verkeersongeval omgekomen Pool, het LUMC dat na bemoeienissen van Maxime Verhagen zijn hoofd dreigt te verliezen, en als klap op de vuurpijl hielden ook de aangekondigde maatregelen van burgemeester Lenferink met betrekking tot de jaarwisseling de gemoederen flink bezig. Daar ging m’n jaaroverzicht!

Het is natuurlijk ook best een ingewikkeld ding, zo’n jaarwisseling. Vuurwerk mag je niet in de hand houden, maar reljongeren met te korte lontjes liever weer wel. Lenferink heeft daartoe drie gebieden in de stad aangewezen waar agenten rond Oud en Nieuw méér, en wij burgers juist mínder mogen. Op de virtuele hangplekken voor azijnpissend Leiden (in de reacties op Sleutelstad.nl en Leidschdagblad.nl) deugde er vanzelfsprekend weer niets van deze aanpak: ‘Burgers mogen niet met stokken en stenen lopen, maar hoe zit het dan met gehandicapten op krukken?’ grapte een lolbroek die nog net niet zo leuk was dat hij ook nog over nierstenen begon. Kort samengevat komen de als altijd voornamelijk ongenuanceerde reacties erop neer dat zowel het aantal en de omvang van de ‘oorlogsgebieden’, als de macht van de politie te groot zou zijn.

Wat mij betreft had de burgemeester echter de hele stad tot gevarenzone mogen bombarderen. We hebben het immers over tuig dat per definitie de grens opzoekt en dat dat vanavond met de drie gebieden in Noord en West nu ook letterlijk kan doen. Misschien een ideetje voor volgend jaar, al hoop ik uiteraard van harte dat de komende uren daar geen aanleiding toe zullen geven.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s