Eurobics

Onder het motto ‘Minder en Beter’ streeft de gemeente Leiden sinds mei van dit jaar naar minder regels voor burgers en bedrijven. Intussen heeft de gemeente zelf net zo goed te kampen met onnodige en zinloze regeltjes. Zo ging twee weken geleden de Europese aanbesteding van… bedrijfsfitness van start. Nu dacht ik dat het bij dit soort aanbestedingen per definitie om enorme bedragen ging, maar nee: voor een af te nemen dienst ligt de grens net iets boven de twee ton. Als 425 van de 1700 ambtenaren het op een fitnessen zetten, dan is die drempel snel overschreden en is de gemeente als decentrale overheid verplicht de Europese weg te bewandelen, met alle voorwaarden, beperkingen en papierwinkels van dien.

Eén op de vier Leidse ambtenaren fitnest nu via de werkgever, en dat is landelijk gezien een zeer hoge score. De vraag is natuurlijk of de animo onder deze sportieve ambtenaren net zo groot blijft wanneer de gemeente de kosten in 2009 volledig gaat inhouden op het salaris en wekelijks slechts nog een uurtje werktijd beschikbaar stelt voor een bezoekje aan de gym. Los daarvan kun je vraagtekens plaatsen bij het nut van deze aanbesteding op Europees niveau. Want wat moet je in hemelsnaam met al dan niet messcherpe offertes die vanuit het Italiaanse Prato, het Finse Porvoo, het Duitse Bielefeld of het Portugese Odivelas worden ingediend? En met de lage Britse pond kan sportschool Esporta te Wolverhampton dan plots misschien wel lekker concurrerend uit de hoek komen, maar het ligt wel een beetje uit de route. Zeker als het reizen naar en van de sportschool niet als werktijd wordt aangemerkt.

Ik besluit deze Steeksleutels met een kerstpuzzel. Wat hebben de vijf in deze column genoemde steden met Leiden gemeen? Ik zie uw oplossingen graag tegemoet via http://www.tjan.nl. Succes!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s