Als de rest van Nederland dicht is, brandt er in Brabant nog licht. Dat zong Guus Meeuwis vorige week tijdens het afsluitende concert van Serious Request. Bij die ‘rest van Nederland’ zag ik vooral mijn eigen stad voor me. De drie dj’s in het Glazen Huis haalden in Eindhoven 7,1 miljoen euro op, en op de een of andere manier betwijfel ik of de editie van 2011 in Leiden even succesvol gaat worden.
Het plein rond het Glazen Huis was dag en nacht bevolkt. Zou dat volgend jaar in Leiden net zo zijn? Of komt ons stadsbestuur weer met iets als een nachtelijk samenscholingsverbod op de proppen? Zelfs tijdens Leidens Ontzet gelden er strikte regels als het gaat om sluitingstijden en geluidsvolume, en vorige week werd duidelijk dat daar – omdat die regels niet gehandhaafd kunnen worden – nieuwe beperkingen bij gaan komen. ‘Geluidsoverlast’ kan namelijk wel worden gemeten, maar omdat de podia te dicht bij elkaar staan kan de overtreder niet worden bepaald. Volgend jaar mag er binnen een straal van 75 meter van een bandje daarom geen ander bandje spelen.
Het staak haaks op het goede voornemen uit 2007 om tot minder regeltjes te komen, maar goed, ook het gros van onze particuliere goede voornemens is medio januari al niets meer waard. We sluiten het jaar in de risicogebieden Zuid-West en Noord ook al af met een raadsverordening die (ik citeer) ‘de grondrechten beperkt’. Dat in deze verordening letterlijk staat dat deze vrijwel identiek is aan die van 2010-2011 lijkt me een gevalletje ambtelijke slordigheid, maar dit terzijde. Laat ik voor 2011 tenminste de wens uitspreken dat Serious Request op de Beestenmarkt niet doodgereguleerd wordt: geen glazen plafond voor het Glazen Huis dus. Want wat spontaniteit en gezelligheid betreft kunnen we hier van Brabant nog veel leren!
Ik ben ook een beetje bang voor alle regeltjes, maar ja we zien wel.