Meerderheidsmandaat

Al 11 jaar is Henri Lenferink nu onze burgemeester. Een heel klein beetje dankzij de toenmalige VVD-minister van Binnenlandse Zaken, Johan Remkes, die het in 2003 niet eens was met de voordracht van zijn partijgenoot Harry Groen door de Leidse gemeenteraad. De Arnhemse PvdA-wethouder Lenferink stelde zich vervolgens alsnog kandidaat, wij Leidenaren bezorgden hem op 11 maart 2003 via een raadplegend referendum een ronkende overwinning en Groen moest het daarop tot zijn pensioen in 2011 doen met Noordwijk – en Noordwijk met Groen.

Het burgemeestersreferendum zoals dat hier in 2003 werd gehouden bestaat inmiddels niet meer. Het wordt dus nog even puzzelen hoe de gemeenteraad de mening van de Leidse bevolking over haar burgervader gaat peilen. Niet omdat dat per se moet, maar omdat Lenferink – verklaard voorstander van de gekozen burgemeester – dat zelf graag wil. Voor hij in mei 2015 voor een derde termijn van nog eens zes jaar bijtekent, wil hij eerst weten wat zijn draagvlak is en of hij nog op een Leids meerderheidsmandaat kan rekenen.

En dat is na de heikele affaire Benno L. best gewaagd, te meer omdat Lenferink – hoewel in februari nog geruggesteund door vrijwel de gehele gemeenteraad – deze zomer in EenVandaag aangaf dat hij de huisvesting van de zwempedo aan de Apollolaan zelf en vooral eerder in de openbaarheid had moeten brengen. Zo’n 53% van het EenVandaag opiniepanel was het in februari overigens met de geheimhouding eens, en 57% van de Leidse Dichtbij-lezers gaf onlangs in een poll nog aan dat Lenferink mag blijven. Dat is weliswaar beduidend minder dan de 77% van de stemmen die hij in 2003 bij zijn aantreden in de wacht wist te slepen, maar nog altijd een meerderheid. En voor het geval het er ook maar iets toe doet: ook ik ben van harte voor!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s