Bieb en piepers

We leven, zelfs in Leiden, hoe langer hoe meer in een 24-uurseconomie. Wie ’s avonds om kwart voor tien een vol karretje broodnodige boodschappen richting de kassa wil duwen, kan bij verschillende Leidse supermarkten terecht, en ook op zondag heten de grootgrutters u van harte welkom. In dat licht bezien zou ik de openingstijden van de Leidse openbare bibliotheek niet van deze tijd willen noemen. Als op koopavonden de winkels tot negen uur open zijn, gaat de centrale bieb aan de Nieuwstraat al om acht uur dicht. Wie buiten de stad werkt en om half acht pas aan de piepers zit, kan er slechts op zaterdagen terecht. Maar ja, dan hebben drukbezette mensen als u en ik veelal wel wat anders te doen…

De beperkte openingstijden zijn minder ouderwets dan ze lijken. Niet zo gek lang geleden waren de Leidse bibliotheken namelijk nog wél meerdere malen per week tot negen uur open. Waar middenstanders hun klanten steeds meer tegemoet kwamen en hun openingstijden verruimden, kwamen biebleden juist steeds vaker voor een dichte deur te staan. Een opmerkelijke ontwikkeling, die ervoor gezorgd heeft dat ik mijn dure leenpasje nu nauwelijks nog gebruik.

Een rondje door de regio toont aan dat het ook anders kan. De bibliotheken van Leidschendam, Lisse en Sassenheim zijn bijvoorbeeld twee keer per week tot negen uur open, die van Alphen aan den Rijn en Zoetermeer zelfs drie keer. Zowel ten opzichte van het verleden als in vergelijking met elders komen de leenlezers er in Leiden dus maar bekaaid vanaf. Noem me een pieper, maar van mij mag dat best anders!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s