Grove leugen

In een tijd waarin de actualiteit in toenemende mate beheerst wordt door prognoses en peilingen, is het niet verwonderlijk dat sinds kort ook het Witte Weekblad zijn lezers om hun mening vraagt. Op de vorige maand geopende, zeer interactieve website van deze krant kunt u wekelijks aangeven of u het met een stelling eens bent of juist niet.

‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken.’ Deze woorden worden veelal toegeschreven aan Sir Winston Churchill, maar hij heeft ze op zijn beurt weer van Benjamin Disraeli, een van zijn illustere Britse voorgangers. Hoe dan ook, met statistisch materiaal moet je zorgvuldig omspringen. Zo mag je de deelnemers geen mening in de mond leggen, moet je ondubbelzinnig formuleren (denk aan het RGL-referendum!) en mag je geen al te verregaande conclusies trekken uit een te kleine of niet-representatieve steekproef.

Tenzij je natuurlijk op jacht bent naar tot de verbeelding spekende resultaten: dan lap je deze spelregels met liefde aan je laars. De redactie van deze krant weet in dat verband wel van wanten. ‘Met Koninginnedag ga ik naar Amsterdam,’ luidde onlangs zo’n stelling, waarop via internet door anderhalve man en een paardenkop werd gereageerd. 72% (1,08 man en 0,72 paardenkop) was het oneens met de stelling, 28% (0,42 man en 0,28 paardenkop) gaf aan inderdaad naar Amsterdam te gaan. Conclusie van de redactie: ‘Leidenaren blijven tijdens Koninginnedag massaal in Leiden.’ Pardon? Dan weet ik er ook nog wel een! Stelling: ‘Ik lees dagelijks de column van Aaf Brandt Corstius in NRC Next’. Stel nu dat 4% zich hierin kan vinden, dan resulteert dat in de conclusie: ‘Wekelijks leest 96% van de Leidenaren de column van Tjan in het Witte Weekblad’. Dat is weliswaar een grove leugen, maar best een prettig idee!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s