Natte krans

De ‘Leidse Nachtwacht’, zo noemde ik een jaar geleden het sympathieke clubje enthousiastelingen dat jaarlijks in de nacht van 14 op 15 juli bij Rembrandt op verjaarsvisite gaat, hem eert met een krans en het glas op hem heft. Ik riep mijn lezers op hier de volgende keer bij aanwezig te zijn. En zie daar: vorige week dinsdag hadden zich rond het borstbeeld van de schilder op de Witte Singel aanmerkelijk meer mensen verzameld dan in 2008.

Hoewel de regen vlak voor middernacht nog met bakken uit de hemel viel, waren zo’n 150 Leidenaren op de been om de 403 jaar geleden in Leiden geboren schilder te feliciteren. Even voor twaalven kreeg ‘Rem’, zoals hij door de organisatie liefkozend wordt genoemd, een natte krans om zijn nek geslingerd en werd er met korenwijn getoost. Een informeel toespraakje maakte de nog geen kwartier durende ceremonie compleet. Het zou prachtig zijn als ik volgend jaar op deze plek kon melden dat het aantal bezoekers dan opnieuw verdubbeld is, of dat nu door deze Steeksleutels komt of niet.

Want natuurlijk geloof ik niet werkelijk dat de hogere opkomst van dinsdagavond door mijn column is veroorzaakt. Toch is het niet onprettig te merken dat zaken die ik in Steeksleutels aanzwengel zo nu en dan lijken te worden opgepikt. Toen ik mijn beklag had gedaan over de beperkte avondopenstelling van de bibliotheek kreeg ik een mailtje van de directeur: het was een financiële kwestie, maar zodra hij ruimte zag zou hij er iets aan doen. Inmiddels is de bieb (of B+C, zo u wilt) op donderdagavond weer gewoon tot negen uur open. Voor het komende seizoen is de Leidse Schouwburg gestopt met het heffen van de door mij gehekelde toeslag voor administratiekosten op hun all inclusive-kaartjes en… het LAK-theater lijkt voorlopig gered! Ik zeg: graag gedaan…

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Natte krans

 1. Marloes

  O, gelukkig, toch een nieuwe column. Ik dacht dat je het zwerven door de krant beu was en gestopt was met Steeksleutels. Volgende week wel weer gewoon in de krant?

 2. @Marloes: De column stond wel in de Zuid- maar niet in de Noord-editie. Foutje, waarschijnlijk. Of ik volgende week wel weer in jouw editie van het Witte Weekblad sta, durf ik niet te garanderen. De wegen van de redactie zijn ondoorgrondelijk – vooral voor de redactie zelf, geloof ik :-(
  Overigens is de column vanaf deze week als het goed is (nog maar een slag om de arm) ook op de website van het Witte Weekblad te vinden.

 3. Hahahah mooie column.
  Als het zo zou zijn weet ik nog wel een paar onderwerpen die je even naar voren mag brengen hahahhah.
  Off topic, die fout moet er al zo’n twee maanden in staan heb ik begrepen toen hebben de chauffeurs nieuwe pc’s in de wagens gekregen en zal met maken van het certificaat deze fout erin geslopen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s