Bagger

De conclusie dat het bord ‘Baggerwerkzaamheden’ op de Maresingel niet uitsluitend op de activiteiten op en onder water, maar ook op in het stadhuis gemaakte keuzes en genomen besluiten sloeg, voert misschien te ver. Maar dat er als het om de Maresingel gaat inschattingsfouten zijn gemaakt staat buiten kijf.

Het begon al met de keuze voor een goedkopere manier van baggeren. De hiermee bezuinigde tonnen zijn inmiddels ruimschoots uitgegeven aan het beperken van de schade die deze werkwijze veroorzaakte. Er kwam olie en gif vrij, dat zich dankzij het geloosde koelwater van de E.ON-centrale letterlijk als een olievlek over de Leidse wateren verspreidde. De gemeente liet de centrale stilleggen, wat in een terechte schadeclaim resulteerde. Een in allerijl ingehuurd bedrijf, dat zijn personeel moest terugroepen van vakantie, werkte dag en nacht en met man en macht aan een 350 meter lange pijpleiding, die het koelwater voorbij de al even voortvarend aangebrachte damwanden moest pompen. Daarmee werd goedkoop toch weer duurkoop, zeker toen er sprake bleek van een tweede inschattingsfout: toen E.ON de productie opschroefde bleek de capaciteit van pijp en pompen niet toereikend en moest er nog een tweede leiding worden aangelegd.

Als omwonende heb ik de werkzaamheden van Van ’t Hek en Van Heck gefascineerd gevolgd, en ik was niet de enige. De gemeente móét geweten hebben hoe giftig dit stuk singel was: ‘er stonden ooit bordjes dat hier gevangen vis niet geschikt was voor consumptie,’ herinnerden verschillende omstanders zich. Het pleit voor milieuwethouder John Steegh dat hij deze ‘milieucrisis’ doortastender aanpakte dan ons kabinet de recessie. Maar met betrekking tot de kosten van deze noodmaatregelen zal ongetwijfeld nog de nodige bagger over het college worden uitgestort.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s