Om te lachen

De Leidenaar en de student… Op z’n best blijft het toch een kwestie van gedogen. En dat terwijl de universiteit, die Leiden met regelmaat wereldwijd op de kaart weet te zetten, op een jaar na al net zo lang bij onze stad hoort als Leidens Ontzet. De afgelopen weken was Leids onderzoek weer meerdere malen mondiaal in het nieuws, bijvoorbeeld met het bericht dat er gewerkt wordt aan een vis op zonne-energie. Via gemodificeerd dna-materiaal zou een vis net als een plant kunnen leven van zonlicht. Een mooie oplossing voor de palingoproer binnen de gemeenteraad, dacht ik meteen: de door de Partij voor de Dieren aangezwengelde discussie over wel of geen paling tijdens de gemeentelijke lunchpauze zou beslecht kunnen worden door het serveren van gekweekte solarvis – ware het niet dat die naar verwachting ook naar groenvoer zou smaken.

Uiteraard worden met deze plantaardige vis wetenschappelijke doelen gediend, maar ik zag toch een soort zeekomkommer voor me en moest er een beetje om lachen. Net als om een artikel over de smiley. Volgens de Leidse archeologe Alice Samsom lachen we niet zo :-) maar zo :-(=) en is de op internet ingeburgerde smiley geen juiste weergave van onze glimlach. Misschien kan een medewerker van de faculteit Kunstgeschiedenis de archeologe eens een afbeelding van de Mona Lisa laten zien?

Wél zeer indrukwekkend vond ik de ontdekking van het ‘Methusalem-gen’. Leids onderzoek toonde aan dat een hoge leeftijd deels genetisch bepaald is. Van sommige onderzoeksresultaten hoop je maar dat ze niet op een verkeerde wijze worden toegepast. Stel je voor dat verzekeraars deze genetische levensverwachting mee gaan wegen in het vaststellen van bijvoorbeeld pensioenpremies. Dat zou zeker voor de betrokkenen toch aanzienlijk minder om te :-) dan wel :-(=) zijn!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s