Pamplona aan de Rijn

Vorige week woensdag vielen er in het Spaanse Pamplona zestig gewonden bij de traditionele stierenrennen. Dronken Spanjolen, opgehitste stieren, smalle straatjes… en dan maar wachten tot er bloed vloeit. Het lijkt me geen evenement dat we hier in Leiden snel zullen zien – en dat is niet omdat we geen smalle straatjes hebben of omdat er geen malloten te vinden zouden zijn die zich vrijwillig laten achtervolgen door een op hol geslagen stier.

In Leiden zijn we namelijk op het betuttelende af diervriendelijk. Na de 3-oktoberoptocht van 2008 kreeg een ganzenhoeder de wind van voren omdat er ‘zonder dat het de dieren gevraagd was’ een troep tamme ganzen meeliep. Alsof die ganzenhoeder niet weet wat wel en wat niet goed is voor zijn beesten. Voor trekvogels die jaarlijks duizenden kilometers vliegen, lijkt een wandelingetje door de Leidse binnenstad me een lachertje.

Dit jaar staken de protesten bij voorbaat al de kop op, en daarom is in de komende optocht ‘Grenzeloos Feesten’ het stierenvechten al gesneuveld. En nee, dan heb ik het uiteraard niet over een ternauwernood nog levende stier met scherpe pijlen in zijn hevig bloedende rug, maar over een carnavaleske uitbeelding van dit Spaanse volksvermaak – een spel dus: twee mannen in een stierenpak en één wapperend met een rode lap. En voor ik nu verkeerd begrepen word: ook ik zit niet te wachten op stierenrennen en walg van de wijze waarop deze dieren in Spanje onder het mom van traditie de dood vinden. Maar met een abstracte weergave van dit gebruik in een feestelijke optocht over uitheemse feesten heb ik – zelfs op dierendag – geen enkele moeite. Dan kun je wel op alle slakken zout gaan leggen. Of… moeten we die zegswijze om onnodig slakkenleed te voorkomen vanaf nu ook maar uit ons woordenboek schrappen?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s