Zomerstilte

Miljoenen landgenoten hebben koffers en biezen gepakt en genieten momenteel van hun ongetwijfeld welverdiende vakantie, of dat nu elders in het land of in den vreemde is. Ook in Leiden is dat goed te merken. Het aantal toeristen dat op ontdekkingstocht gaat in de stad die daar naar eigen zeggen toch de aangewezen plek voor is, weegt niet op tegen het aantal Leidenaren dat de stad van ontdekkingen deze zomer eventjes de rug toekeert. Met name de winkeliers in het centrum klagen steen en been en doden – als ze de tent niet voor een paar weken sluiten – al vliegen vangend en duimen draaiend de tijd.

Zelf vind ik het altijd wel lekker, die zomerse rust. Tot aan de El Cid even geen luidruchtige studenten, op zaterdag even niet noodgedwongen schuifelend door de Donkersteeg en een paar weken geen lange rijen en lege schappen in de supermarkt. De Lakenfeesten buiten beschouwing gelaten gaat het er hier in de zomermaanden altijd net even wat relaxter aan toe en vier ik in zekere zin vakantie in mijn eigen stad.

Toch weten langzaam maar zeker steeds meer toeristen Leiden te vinden. Er zijn de laatste jaren dan ook alleen maar hotelbedden bijgekomen, en als alles volgens plan verloopt opent een franchisenemer van de internationale keten Ibis nog dit jaar een gloednieuwe accommodatie, pal tegenover het Centraal Station. Bovendien neemt ook het aantal Bed & Breakfasts en kleinschalige pensions zowel binnen als buiten de singels flink toe. Op internet achterhaalde ik wat adresjes van bijverdienende stadgenoten en ik was verbaasd over het uitgebreide en gevarieerde aanbod. Naast een aantal leuke B&B’s in hartje centrum, wordt er voor een paar tientjes per nacht ook logies en ontbijt aangeboden in bijvoorbeeld Nieuw Leyden en zelfs in de Merenwijk. Over ontdekkingen gesproken…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s