Droogzwemmen

Vier maanden geleden stond ons land geheel in het teken van de verrichtingen van Oranje op het WK in Zuid-Afrika. Ik weet niet hoe het met u zit, maar vuvuzela’s en Beesies: het lijkt alweer jaren geleden. Ik sprak destijds de zo ongeveer enige Nederlander die deze enerverende juni-maand niet naar de wedstrijden van Oranje keek. Niet omdat hij niet van voetbal hield, maar omdat hij de spanning niet aankon. ‘Ik kijk alleen naar oefeninterlands: het voetbal is mooier, er wordt vrijer gespeeld en omdat er geen druk op staat zijn de overtredingen minder smerig.’ Ik kon hem na de zoveelste amusementswaardeloze, snoeiharde WK-wedstrijd van Oranje eigenlijk geen ongelijk geven.

Ook de viering van Leidens Ontzet van het afgelopen lange weekend zal binnen de kortste keren weer ‘vergeten’ zijn. Dit keer heb ik de Reveille en de Koraalmuziek voor het eerst in jaren overgeslagen. Vroeg op, een grote kans op kou en regen – volgend jaar weer! Wél woonde ik tien dagen eerder de repetitie van de Koraalmuziek in de Hooglandse kerk bij. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond dit avondje droogzwemmen eigenlijk stukken leuker dan de daadwerkelijke samenzang in het Van der Werfpark.

Want in de kerk is het warm en droog, je hoeft de wekker niet te zetten, je kunt zitten (behalve tijdens het Leidse volkslied dan natuurlijk), de akoestiek is geweldig, je steekt er dankzij de amusante en aanstekelijke aanwijzingen van dirigent Wim de Ru iets van op en dan krijg je ook nog eens een gratis drankje… Je zou je bijna gaan afvragen waarom we tussen nu en Leidens Ontzet 2011 niet zo nu en dan ook wat andere vaste 3 oktober-ingrediënten zouden ‘oefenen’. Zullen we ons de komende tijd om te beginnen eens richten op die bijna vanzelfsprekende gezelligheid en saamhorigheid in onze stad?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s