‘Alle winkeliers in het Leidse kernwinkelgebied krijgen volgende week een winkelnummer,’ las ik op 6 oktober in een persbericht van het Centrummanagement. In mijn column van 31 oktober constateerde ik dat de ceremonieel aangebrachte eerste sticker naast de deur van Comtesse nog altijd het enige nummer in de Breestraat was. Centrummanager Joost Bleijie vond me maar ongeduldig: het persbericht bleek iets te voortvarend geformuleerd, want de winkeliers moesten nog individueel worden benaderd. Inmiddels zijn we vier maanden verder en behalve die ene sticker is de Breestraat nog altijd winkelnummerloos.
Ook mijn column over ‘modelwinkelstraat’ de Donkersteeg ontlokte Bleijie vorige maand een reactie. Net als GroenLinks had ik vraagtekens geplaatst bij de aangekondigde herbestrating van het nog niet zo heel lang geleden van nieuwe steentjes voorziene steegje. Via Twitter liet de Centrummanager me weten het een beetje flauw te vinden dat ik hierover begon. Hoewel zijn persbericht niets aan duidelijkheid te wensen overliet, bestonden er voor de Donkersteeg nog helemaal geen concrete plannen, zo bleek.
Vorige week trof ik op Centrumvanleiden.nl een bericht aan waar gewoon niets in stond. Niets, dus ook geen informatie die ik verkeerd zou kunnen interpreteren! Het Centrummanagement gaat níét over de openstelling van winkels, en omdat de middenstand verschillend denkt over open of dicht op Koninginnedag, neemt het CML daar géén standpunt over in. Punt. Enerzijds verheug ik me nu op een eindeloze serie persberichten over onderwerpen waar het Centrummanagement nog meer niet over gaat, anderzijds vraag ik me af hoe eens de winkeliers het dan zijn over bijvoorbeeld de RijnGouweLijn. Want daarover neemt het CML een – volgens mij althans – heel helder standpunt in. Toch?
Ha Tjan,
Ik mis mijn Leidse Nieuwe in het Leids Nieuwsblad nu wel om behoorlijk te kunnen reageren op jouw Steeksleutel. Dan maar op deze manier. Allereerst: leuk dat je een ‘Centrummanagement-watcher’ bent en dat je ons in de gaten houdt. Kennelijk leven de zaken die wij oppakken en dat is goed. Blijf er dus gerust over schrijven. Ik mis alleen een catchy p.s.’je onder je column ;-)
Over de inhoud: Alle winkeliers in het kernwinkelgebied hebben een nummer gekregen en alle winkeliers hebben het verzoek gekregen om de nummers op te hangen. Helaas kunnen wij ondernemers niets verplichten of opdragen. Dat niet alle ondernemers het -overigens wettelijk verplichte- nummer hebben opgehangen is te betreuren, maar niet mij te verwijten.
De Donkersteeg: Er is door de gemeente, gesteund door het CML gekozen om een pilot te starten op de DOnkersteeg. In die steeg moet in een soort kijkdoosvorm een toekomstbeeld gegeven worden over het programma binnenstad. Die pilot is een voornemen. Het zou natuurlijk oliedom zijn als de gemeente en het CML nu al bepaald zouden hebben hoe die pilot inhoudelijk eruit zou zijn. Dat moet je aan ondernemers vragen. Het is immers hun straat! Nu al concrete ideeen hebben zonder ondernemers om input te vragen zou niet slim zijn.
Wat betreft Koninginnedag: ik kan me voorstellen dat de informtie die de site geeft over de openstelling op Koninginnedag voor jou als niet-ondernemer niet zoveel zegt. Dat het loze info is. Voor ondernemers echter is het een glasheldere mededeling: in tegenstelling tot de decembermaand waar wij wel een advies geven over openstelling, hebben we er nu voor gekozen om dat niet te doen en het aan ondernemers te laten. Dat is voor jou wellicht niet bevredigend, maar wel weldedelijk een standpunt.
Zo Tjan, dat was hem weer even. Je site geeft meer ruimte dan die 150 tekens op Twitter. En o ja, die RGL: Daarover is het CML inderdaad altijd glashelder geweest: Aanleggen! En wel over de Breestraat!
Beste Joost,
Dank voor je uitvoerige reactie. Wees gerust: ik ben niet zo zeer een CML-watcher (ben blij dat je me geen basher noemt) als een Leiden-watcher. Dat ben ik mijn hele leven al, ook voor ik vier jaar geleden een wekelijkse column over onze stad ging schrijven. In het Leidse nieuws speelt het CML echter een rol: als schakel tussen middenstand en politiek, maar ook omdat jouw organisatie ook zelf de media zoekt.
Als ik je al iets ‘verwijt’ (want zo ver wil ik echt niet gaan), dan is het dat de persberichten van het CML, zoals die ook op jullie site te lezen zijn, aanzienlijk bouder en stelliger zijn of overkomen, dan misschien goed is. Zeker in Leiden, waar een tegengeluid nooit lang op zich laat wachten – om niet te zeggen dat dat geluid steevast en liefst reeds bij voorbaat met veel kabaal ge-uit wordt. Aan de andere kant is dat ook een teken van enthousiasme en overtuigd zijn van de eigen plannen, en dat is – juist in een stad waar veranderingen maar moeizaam tot stand komen – ook wel weer prijzenswaardig te noemen.
Wat het stickerplan betreft: ik vond dat een goed plan, maar had al een donkerbruin vermoeden dat dat niets zou worden. Mijn column schrijf ik dan niet om mijn eigen gelijk aan te tonen – al is dat een prettige bijkomstigheid -, maar ook om het project nog een keer te noemen, in de hoop dat er misschien nog winkeliers zijn die hun sticker alsnog op hun etalageraam of winkeldeur plakken.
Over de Donkersteeg-plannen ben ik minder enthousiast, omdat Leiden als winkelstad het met dergelijke cosmetische ingrepen niet gaat redden. Het doet denken aan een facelift bij een terminale patiënt, om maar eens een uiterst cynische vergelijking te maken. Nieuwe steentjes in de straat levert geen bezoeker meer op – nieuwe, dure bestratingswerkzaamheden zullen huidige bezoekers eerder de stad uitjagen, ben ik bang…
Tot zover. En om dan toch maar weer af te sluiten met een PS:
Over de RGL zijn we het – geloof het of niet – helemaal eens! :-)