Dief of diender?

Vorige week lanceerde de Vereniging Eigen Huis een speciale website waarop huiseigenaren hun door beveilingscamera’s geregistreerde beeldmateriaal van inbrekers kunnen uploaden. In onze regio zullen op deze site tussen de op de gevoelige plaat vastgelegde gauwdieven vermoedelijk regelmatig Leidse politieagenten opduiken. Althans, als een opmerkelijk plan van de politie Hollands Midden doorgang vindt.

In Leiden staat de maand juni dit jaar voor het eerst als Cultuurmaand te boek, maar landelijk is het de Maand van Veilig Wonen. Wat de politie betreft gaat dat prima samen, want een plannetje van ons regionale corps is dermate creatief en vernieuwend, dat je er bij het ministerie van OCW bij wijze van spreken subsidie voor zou kunnen aanvragen: ‘Leidse agenten gaan inbreken,’ meldden de media. Ik hoop en neem aan dat het een ondoordacht proefballonnetje betreft en dat dienders niet werkelijk – zoals aangekondigd – huizen zullen binnendringen om waardevolle spullen te ontvreemden als de gelegenheid in hun ogen net iets te evident de dief maakt.

Ik ben niet juridisch onderlegd, maar volgens mij mág de politie dat ook helemaal niet, hoe ‘noodzakelijk’ deze dubieuze werkwijze in de ogen van wijkagent Eric van Dommelen ook is. Zelfs als – om maar iets te noemen – je vliering helemaal vol wietplanten staat, is een huiszoekingsbevel vereist. Bovendien: wat wordt de volgende stap? Dat de brandweer bij brandgevaarlijke situaties de bijkeuken in vuur en vlam zet? Of dat fietsers zonder licht bij wijze van waarschuwing door oom agent zachtjes in de flank worden aangereden? Van Dommelen verklaarde tegenover Omroep West desgevraagd dat hij de Leidenaar wakker wil schudden, maar zeker een politieman kan en mag dat natuurlijk niet doen als hij daarbij de ogen sluit voor de wet.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s