Dikke onvoldoende

In een landelijk onderzoek naar gemeentelijke websites scoorde Leiden een dikke onvoldoende. Onze stad bevond zich daarmee niet direct in goed, maar wel in groot gezelschap: niet minder dan 92% van de sites zou ondermaats zijn. Hoewel zulke onderzoeken nogal eens met een korreltje zout moeten worden genomen, kan ik me in het oordeel over Leiden.nl wel vinden. De keren dat ik daar vond wat ik zocht, kostte dat me meer tijd dan me lief was.

Al bij de introductie in 2004 oogstte de site (die destijds zo’n 170.000 euro kostte) veel kritiek. In de afgelopen zeven jaar is er nauwelijks iets veranderd, laat staan verbeterd, terwijl de technische ontwikkelingen toch allerminst stilstonden. Neem nu de Gemeenteberichten, waarin wekelijks onder meer wordt opgesomd welke vergunningen zijn aangevraagd en verleend. Als u wilt weten of er in uw directe omgeving iets speelt, moet u – ook online – de alfabetisch gerangschikte, per week gerubriceerde lijsten door, op zoek naar straten in de buurt. Logisch waar het de publicatie in die andere huis-aan-huiskrant betreft, maar online zou een koppeling met een plattegrond inmiddels toch veel meer voor de hand liggen.

Een tijdje terug stuitte ik op een mobiele applicatie van iGGIS, het interactief Gemeentelijk Geografisch Informatie Systeem. Op mijn smartphone zou ik daarmee in Google Maps in één oogopslag kunnen zien of er rond mijn huis nog iets te gebeuren staat. ‘Mits uw gemeente is aangesloten…’ – en daar ging het meteen al mis. Deelname is gratis, dus waar wacht Leiden nog op? App-vrees kan het niet zijn, want met de prima apps Leidse Loper en Leiden Mobiel, en aansluiting bij BuitenBeter (waarmee u via uw smartphone met een foto problemen in de woonomgeving kunt melden) scoort Leiden allesbehalve een dikke onvoldoende!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s