Vuurwerk

Leidens Ontzet begon en eindigde dit jaar met vuurwerk. De stroomstoring die ik enigszins had ingecalculeerd en waarover ik vorige week nog schreef, bleef gelukkig beperkt tot wat kortstondig geknetter bij de Super Mouse, en ook dwarsliggende rondvaartboten slaagden er dankzij juridisch vuurwerk van burgemeester Lenferink niet in om roet in de hutspot gooien: van de sensationele opening op donderdagavond tot en met het traditionele vuurwerk aan het einde van een mooie maandag kende het feest een gloedvol verloop.

Dat was niet in de laatste plaats te danken aan die ene vuurbol op zo’n 150 miljoen kilometer boven onze stad, die van Leidens Ontzet dit jaar een welhaast tropisch feest maakte. Mijn theorie dat de Spaanse soldaten die hun kampement in 1574 overhaast verlieten onze oktoberzon met zich mee naar Spanje hebben genomen, is onhoudbaar gebleken: 3 oktober was nu eens een keer niet de dag waarop ik mijn winterjas uit de mottenballen haalde, en ‘bledderdrooghouders’ deden dit jaar hooguit dienst als parasols.

De Taptoe en de Optocht die als een lopend vuurtje door de stad gingen, de vlammende optredens van grote acts als Miss Montreal, Alain Clark en Ali B, maar ook van talloze minder bekende bandjes, die de buitenpodia van de Leidse horeca in vuur en vlam zetten… Het was alsof de uitbundig schijnende zon het Feest der Feesten nóg feestelijker maakte. De viering van Leidens Ontzet 2011 is er wat mij betreft dan ook een om met warme gevoelens aan terug te denken. En wat dat oktoberzonnetje betreft: als u dit leest geniet ik daar hopelijk in Zuid-Spanje nog even van, om me daarna op te maken voor het volgende hartverwarmende evenement in onze stad, want over iets meer dan twee maanden strijkt het Glazen Huis in Leiden neer. IJs, weder en rondvaartboten dienende…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s