Burgernet

Tien maanden geleden ontving ik een hartelijk sms’je van Henri Lenferink. Onze eerste burger heette me welkom bij Burgernet, een experiment dat Leiden veilig en leefbaar moest houden. Zelf verwachtte ik de berichtjes vooral als nieuwsbron te gebruiken: heter van de naald kun je van overvallen en vermissingen in Leiden immers niet op de hoogte worden gebracht. En inderdaad, met geen van de 80 sms’jes die ik sinds dat warme welkom ontving kon ik uit de voeten. Meestal was ik namelijk niet eens in de buurt.

Toen er op 31 januari in de Merenwijk een 21-jarige vrouw werd vermist, scrolde ik me meer dan 3500 kilometer zuidelijker op de luchthaven van Hurghada net een weg door de sms’jes van opdringerige Egyptische telco’s. Ik heb daar nog wel even uitgekeken naar een dame met een knotje, blauwe panty’s en zwarte regenlaarzen, maar tevergeefs. Als burger kún je in een bereikbaarheidsrooster wel aangeven wanneer je geen berichten wilt ontvangen, maar dat is tijdens het pakken van je koffers wel het laatste waar je aan denkt.

De eerste reacties op Burgernet, dat in 1993 werd bedacht door een Ridderkerkse diender, waren niet louter enthousiast. Een netwerk van alerte burgers riep associaties op met de NSB, de Securitate en de Stasi. Die geluiden heb ik hier gelukkig niet gehoord: gemeente en politie beschouwen het experiment als geslaagd en Burgernet wordt in Leiden nu structureel ingevoerd. Omdat mij als deelnemend burger niets gevraagd is, volgen hier – hoe alert – vier tips ter verbetering: 1. Verzend alleen sms’jes naar burgers die zich rond Leidse gsm-masten bevinden. 2. Misbruik Burgernet niet voor voorlichting. 3. Voorkom jargon en onbegrijpelijke afkortingen (ve = verdachte?). En 4. Bega geen taalmisdaden als ‘ringbaartje’ en ‘de politie vraagd u’ meer. Einde bericht.

Advertentie

3 reacties

Opgeslagen onder Column

3 Reacties op “Burgernet

  1. Burgernet Hollands Midden

    Als projectleider Burgernet voor Politie Hollands Midden wil ik graag reageren op de vier tips die u ter verbetering aangeeft.
    1. Verzend alleen sms’jes naar burgers die zich rond Leidse gsm-masten bevinden.
    Burgernetdeelnemers melden zich aan om berichten te ontvangen van incidenten rond hun eigen woon- en/of werkomgeving. De privacy is gegarandeerd, want het systeem weet niet waar deelnemers zich bevinden. Dit betekent inderdaad dat je berichten ontvangt van incidenten rondom je woon of leefomgeving terwijl je op dat moment bijvoorbeeld winkelt in een hele andere stad. Bijvoorbeeld over een vermissing van een persoon. Dan heb wellicht niet direct informatie, maar het kan goed zijn dat je later op de dag terugkomt in je eigen buurt en je ziet de vermiste man/vrouw of kind alsnog. Dan is het wel fijn dat je altijd kunt bellen met informatie. Berichten ontvangen van incidenten waar je je op dat moment bevindt, bestaat uiteraard wel. Dat is cell broadcasting. Dit gebeurt incidenteel, maar gaat onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie en dat heeft niets te maken met Burgernet.
    Wil je een langere tijd geen berichten ontvangen, dan kun je dat via het aanwezigheidsrooster kunt aangeven. Je kunt niet alleen aangeven in welke periode je geen berichten wilt ontvangen, maar het biedt ook mogelijkheden aan te geven op welke dagen en/of tijden je wel of geen berichten wilt ontvangen.
    2. Misbruik Burgernet niet voor voorlichting.
    Ik weet niet precies wat u bedoeld met voorlichting. Maar via Burgernet worden wel preventietips gegeven. Als blijkt dat in een bepaalde buurt veel wordt ingebroken, worden deelnemers hierop geattendeerd en worden daar soms preventietips aan gekoppeld. Zo zijn deelnemers in de aanloop naar de vakantieperiode geattendeerd over maatregelen die zij konden nemen om de kans te verkleinen om ook slachtoffer te worden van een inbraak.
    3. Voorkom jargon en onbegrijpelijke afkortingen (ve = verdachte?).Op dit punt ben ik het volkomen met u eens. Alle berichten moeten voor iedereen duidelijk zijn en zijn voorzien van relevante informatie. Om welk delict gaat het, waar en wanneer vond het plaats. Het bericht kan maar 160 tekens bevatten. Om deelnemers zoveel mogelijk informatie te geven, kan het vaak niet anders dan dat er afkortingen worden gebruikt. Maar het is niet de bedoeling dat de afkortingen onbegrijpelijk zijn en jargon moet inderdaad worden voorkomen. Op elk Burgernetbericht dat niet voldoet aan de criteria vindt terugkoppeling plaats.
    4. Bega geen taalmisdaden als ‘ringbaartje’ en ‘de politie vraagd u’ meer. Einde bericht
    Ook hier sluit ik me volledig bij aan en we zijn ons hier goed bewust van. Uiteraard is het streven om foutloze berichten te versturen. Het is dan ook erg belangrijk dat het bericht eerst goed moet worden gelezen, voordat het naar de deelnemers wordt verstuurd. Maar door de hectiek van het politiewerk gaat dit nog niet altijd goed.
    Helaas heeft ook het Burgernetsysteem beperkingen en kunnen we ook niet iedereen op maat bedienen. Klachten en verbeterpunten nemen wij heel serieus en ook suggesties zijn welkom. Het relatiebeheer Burgernet is gehuisvest in Den Haag en bereikbaar op werkdagen via telefoonnummer 070-4243394 of via Burgernet Haaganden@politie.nl

  2. JB

    “Ik weet niet precies wat u bedoeld met voorlichting”
    Ik denk dat ik weet wie die dt-fouten maakt :)

  3. @Burgernet Hollands Midden: Dank voor de uitvoerige en informatieve reactie en succes met de verbeterslagen die nog te maken zijn.
    @JB LOL! En helaas ook nog een onjuist e-mailadres in de laatste regel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s