Achtertuinpolitiek

Na de verkiezingen zal de Leidse D66-fractievoorzitter Paul van Meenen plaatsnemen in de Tweede Kamer. Deze promotie verraste me nogal, want in zijn opvattingen mag Van Meenen dan misschien een D66’er zijn, in zijn doen en laten is hij beduidend minder subtiel en bedachtzaam dan zijn partijgenoten. ‘Ach, het is geen kwaaie kerel,’ reageerde partijleider Alexander Pechtold ooit, nadat ik via Twitter mijn kanttekeningen had geplaatst bij de in mijn ogen naar populisme neigende wijze waarop Van Meenen zijn partij in onze stad grootmaakte. Zou híj, met zijn soms wat lompe optreden, dan hét antwoord op Geert Wilders blijken te zijn waar het Binnenhof al jaren op wacht?

Van Meenen wordt in de Leidse raad opgevolgd door de in 1984 uit Iran naar ons land gevluchte Farokh Tahmasian. Farokh, die veel Leidenaars nog zullen kennen als de vriendelijke eigenaar van avondwinkel Rembrandt aan de Breestraat, is op zijn manier ook een antwoord op Wilders – in elk geval op de onzalige vooroordelen die de Blonde Verlosser cultiveert. Op de door Tahmasian ooit in het leven geroepen website Iraansenederlanders.nl staan nog minstens 300 van die antwoorden: volledig geïntegreerde Iraniërs die hier met hard werken hun brood verdienen.

Vier jaar geleden werd Farokh uitgenodigd in Van Meenens achtertuin om daar eens van gedachten te wisselen over een politieke enquête die hij onder de klanten van zijn winkel had gehouden. Twee jaar later stond hij als nummer 11 op de kieslijst, om nu dus alsnog gemeenteraadslid te worden. Van Meenen gaat in Den Haag aan de slag met de portefeuille onderwijs. Ik hoop dat hij in zijn nieuwe job meer oog heeft voor de belangen van de Leidse hogeschool en universiteit, dan in zijn weliswaar gewonnen maar hardvochtige strijd tegen de RijnGouweLijn…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s