Tunnelvisie

Morgenochtend tijdens de Koraalzang in het Van der Werfpark klinkt het lied van Koppelstock weer uit duizenden kelen: ‘In naam van Oranje, doe ópen de poort!’ De afgelopen jaren was dit ook zo ongeveer de tekst van de gemeente in de onderhandelingen met de NS. Inzet van de discussie was de voorgenomen sluiting van de OV-poortjes in het Centraal Station. Meer dan zes jaar geleden publiceerde ik naar aanleiding van het gekissebis op deze zelfde plek de opzienbarende resultaten van een eigen onderzoek. Wat bleek: wie vanaf de Wolkers-zuil naar het LUMC wandelt, is via de Walenkamptunnel welgeteld 24 luttele seconden langer onderweg dan wie door de drukke stationshal loopt.

Maar de onderhandelingen duurden voort, en dat terwijl de NS de poortjes helemaal niet kán sluiten omdat voor verschillende abonnementen, zoals zakelijke trajectkaarten, reizen op saldo nog altijd niet mogelijk is. Ik maakte me dus al op voor een 80-jarige oorlog waarin de twee partijen vooral een principiële strijd voerden. Maar opeens is er een doorbraak. Er zijn concrete plannen voor nóg een tunnel onder het spoor door.

Ik vind het nogal een paardenmiddel, waarmee de middenstand in het station bovendien verre van geholpen is. Zeker in tijden van crisis moet je je ook afvragen of Leiden en de NS geen grotere problemen hebben. Het pas gepresenteerde tunnelplan voorziet weliswaar in een nieuwe fietsenkelder met 5000 plekken, maar dan nog: tientallen miljoenen, dat is veel, heel veel geld. Het zal dus afhangen van het wederzijdse enthousiasme of die tunnel er ook echt komt, maar voorlopig lijken de mannen me minder ‘kloek en vol vuur’ dan die van Lumey, 441 jaar geleden. Ik verwacht dus allerminst ‘binnen ’t uur’ bericht dat de schop de grond in gaat. Waar is die Simon de Rijck als je ‘m nodig hebt?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s